AktuelnoDruštvoNaslovna

Vlada Vojvodine usvojila predlog budžeta za 2019. godinu

Za 2019. godinu planiran je pokrajinski budžet od 74,4 milijarde dinara – navodi se u Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu, koji je na današnjoj sednici usvojila Pokrajinska vlada.

To je za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana ova Pokrajinska vlada, i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu.

Pokrajinski budžet za 2019. godinu projektovan je realno, u skladu sa fiskalnom strategijom i, upravo zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji postignutoj u Republici Srbiji, planiran je na principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda, odnosno investicija, nivo podrške merama socijalne i demografske politike, nastavak intenzivnog ulaganja u zdravstveni sistem, kao i za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je nakon sednice Vlade Vojvodine.

Najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine će, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, tamo gde se i stvara bruto domaći proizvod.

Kapitalni deo budžeta planiran je u iznosu od 19,3 milijarde dinara i veći je za više od devet odsto od iznosa koji je bio za ovu namenu opredeljen postavkom budžeta za 2018. godinu.

U najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su: ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend“ kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Takođe, nastavlja se sa ulaganjem u započete višegodišnje velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja. Materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i sa finansiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rešavanju stambenog pitanja i unapređenja stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina.