AktuelnoDruštvo

Crveni krst Alibunar: volonteri grade otporne zajednice

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava i prilika je da se još jednom istakne ogromna uloga i volonterki i volontera Crvenog krsta svih generacija koji sebe angažuju da bi pomogli drugima u ostvarivanju svih tih prava a naročito onda kada su u nevolji i kada im je pomoć najpotrebnija.

Crveni krst u Alibunaru čini sastavni deo Crvenog krsta Vojvodine, a samim tim i Crvenog krsta Srbije (800 zaposlenih i 60.000 volontera), koji za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, već svojom dobrovoljnošću pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Doprinos volontera nemerljiv je u humanitarnim akcijama, trenucima ekonomskih i političkih kriza, kao i u prirodnim katastrofama kada je potreba za pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu najveća.

Dugogodišnji sekretar Crvenog krsta u Alibunaru Danica Čančarević, ističe da posao u Crvenom krstu nije nimalo lak i predstavlja konstantnu borbu, jer svaka situacija sa kojom se susreću tiče se egzistencijalnih ljudskih potreba, ali u isto vreme budi snagu da se iznađe rešenje, čak i za nerešive probleme. Volontera kako kaže, uvek ima, mladi su voljni da budu deo Crvenog krsta, barem dok ne odu na studije ili slično. Danica se priseća izbegličkih i ekonomskih kriza devedesetih godina, poplava i drugih nedaća u prošlosti, kada je ova organizacija imala krucijalnu ulogu u pružanju pomoći ugroženima. Zaista, ovo je izazovan posao, jer pored humanosti koja odlikuje ovu vrstu angažovanja, potrebno je mnogo snalažljivosti, hrabrosti, neustrašivosti, energije i upornosti.

Pored toga što pruža pomoć u kriznim situacijama, Crveni krst obavlja još niz humanitarnih aktivnosti i akcija. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, ova organizacija sprovodi akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje se u skladu sa zakonom organizuju periodično. Pored predsednice dr Dinke Kožokar, potpredsednice Mile Vlajković (dugogodišnjih volonterki i saradnica Crvenog krsta) i sekretara Danice Čančarević, ovo udruženje ima samo još troje stalno zaposlenih radnika.

Svakodnevno se ovde obezbeđuje 250 kuvanih obroka za najugroženije stanovnike opštine Alibunar, a obezbeđuju se i paketi sa hranom, higijenom i brašnom.

Licencirani predavači pružaju obuku iz prve pomoći za vozače i zaposlene, a postoji i saradnja sa licenciranim gerontodomaćicama. Svakodnevno se prikuplja odeća, obuća i druge potrebne stvari za najugroženije građane.

Jedna od misija Crvenog krsta je i zdravstveno prosvećivanje koje se održavanjem različitih tribina i predavanja obavlja tokom cele godine, šireći znanje i podižući svest građana o važnosti zdravlja i prevencije bolesti, u isto vreme promovišući humane vrednosti.

Crveni krst ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, koja im, prepoznajući važnost i potrebe ove organizacije, uvek izlazi u susret.

Ove godine Međunarodni dan volontera obeležen je pod sloganom „Volonteri grade otporne zajednice“, posebnu pažnju poklanjajući volonterima koji deluju u svojim lokalnim zajednicama. Tim povodom, 5. decembra u ETŠ „Dositej Obradović“ u Alibunaru aktivisti Crvenog krsta Alibunar obeležili su ovaj dan uz predavanje, promovisanje humanih vrednosti i deljenje letaka mladima.

Volontiranje je važan deo svakog društva, jer osim što deluje u pravcu unapređenja svoje zajednice i pruža pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, ono takođe predstavlja plemeniti i humani gest svakog čoveka koji se volontiranjem bavi, povećava samopouzdanje, štiti od depresije i doprinosi fizičkoj aktivnosti.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Alibunara“, koji je realizovan uz podršku Opštine Alibunar.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Alibunar.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts