AktuelnoLjudiNaslovnaSport

Šah: Briljantna godina Ilije Serafimovića iz Pančeva

U Beogradu je 15. decembra, poslednjim šestim kolom, spuštena zavesa na ovogodišnju Ligu rešavača šahovskih problema Srbije.

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, ponovo je zabeležio odličan nastup i sa 55,5 poena od 60 mogućih, osvojio treće mesto.

Beograd, proglašenje pobednika u Ligi rešavača šahovskih problema Srbije

Nakon završetka ovog kola, sumirani su rezultati tokom godine i proglašeni najbolji rešavači lige u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Osim što je poneo titulu najboljeg juniora, Ilija Serafimović je ostvario pravi podvig, zauzimanjem drugog mesta u ukupnom plasmanu, odmah iza jednog od naših reperezentativca, velemajstora.

Pobednici u obe konkurencije nagrađeni su medaljama, diplomama i vrednim robnim nagradama.

Ovim sjajnim rezultatom, naš 14-ogodišnji Pančevac krunisao je najuspešniju godinu od kako se bavi problemskim šahom. Počeo je u aprilu, osvajanjem pete uzastopne titule u rešavanju šahovskih problema na Kadetskom prvenstvu Srbije, a nastavio u septembru na Svetskom prvenstvu u Ohridu, gde je po treći put zaredom, pobedio na juniorskom turniru u komponovanju šahovskih problema.

Proglašenje pobednika u Skoplju

Početkom decembra u Skoplju, održano je Evropsko prvenstvo u brzopoteznom i ubrzanom šahu gde je Ilija Serafimović nastupio na pratećoj manifestaciji u rešavanju šahovskih problema. Sa ovog takmičenja doneo je bronzanu medalju i po prvi put u karijeri osvojio novčanu nagradu.

Pored svega navedenog, tokom godine je kao najmlađi problemski sudija, uspešno presudio turnir u šahovskoj kompoziciji, na koji je pristiglo 58 radova od 32 autora iz 15 zemalja.

Mladog Serafimovića čeka zasluženi odmor do kraja januara, kada se održava simultano međunarodno rešavačko takmičenje, koje se boduje i kao prvo kolo Lige rešavača Srbije za 2019. godinu.