AktuelnoDruštvo

Grad Pančevo će plaćati deo troškova za komunalne usluge za socijalno najugroženije

Gradsko veće usvojilo je Nacrt Odluke o subvencionisanju troškova komunalnih usluga socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva.

Kako je obrazložila Suzana Jovanović, članica Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje, ovim dokumentom Pančevo želi da počne da subvencioniše sve komunalne usluge od javnog značaja najsiromašnijim sugrađanima. U pitanju su usluge vodosnabedavanja i odvođenja kanalizacione vode, usluga odnošenja smeća, usluga daljinskog grejanja…

Za sada ćemo moći da obezbedimo skromni procenat subvencionisanja, jer nije bilo moguće projektovati tačni broj korisnika s obzirom da statistički podaci kojima raspolažemo iz različitih izvora ne mogu da nam daju tačan podatak, kaže Jovanović.

Odlukom je predviđeno da svaka usluga ima umanjenje za 10% za porodice koje ostvare pravo na ovo.

Za lica koja ostvare ovo pravo preduzeća će biti u prilici da umanjuju svoje račune i na osnovu tih specifikacija, za tih 10% obaveza, platiće Grad iz budžeta. Za početak smo se odlučili za najsiromašnije. To su korisnici novčane socijalne pomoći i lica s niskim primanjima koje definišemo uz pomoć državnih pravilnika usklađenih iznosa ostvarenih ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva. Država propisuje minimume na osnovu kojih je moguće odrediti ko spada u najugroženije kategorije stanovništva. Iz tih razloga u samoj odluci u obrazloženju su navedeni samo iznosi koji su trenutno aktuelni, jer se ti iznosi usklađuju dva puta godišnje: 1. aprila i 1. oktobra, sa indeksom potrošačkih cena. U ovom trenutku, ilustracije radi, za jednočlano domaćinstvo to je prihod od 14.414 dinara, pa do domaćinstva sa šest i više članova gde je cenzus 34.652 dinara. Za korisnike novčane socijalne pomoći podatke će nam dostavljati Centar za socijalni rad, a ovi ostali stanovnici će morati da se javljaju u Gradski uslužni centar, obrazložila je Suzana Jovanović.

Primena ove Odluke počeće 1. februara 2019. godine, a najsiromašniji građani će tokom cele godine moći da se prijavljuju da ostvare ovo pravo, a pravo će se utvrđivati za svaku kalendarsku godinu.

Ova Odluka naći će se i pred odbornicima lokalne skupštine na sednici zakazanoj u subotu, 29. decembra.

Priedlogh odlukie o subvientsionisanju tro – Skupshtina ghrada Panchieva