DruštvoNaslovna

Javni radovi u Opštini Kovačica

Na teritoriji Opštine Kovačica putem javnih radova 2018. godine bilo je uposleno dvadesetak ljudi. Oni su bili angažovani u javno-komunalnim preduzećima i domovima kulture.

Za izvođenje javnih radova u opštini Kovačica 2018. godine izdvojeno je tri miliona dinara.

Konkurs za javne radove je realizovan zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, pri čemu je iz opštinske kase Kovačice za te namene izdvojeno 1,5 miliona dinara i isto toliko izdvojila je Nacionalna službe za zapošljavanje.

Danijel Magdu, rukovodilac Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj u Opštinskoj upravi Kovačice kaže da je ova lokalna samouprava specifična po tome što ima sedam javnih komunalnih preduzeća, u svakoj mesnoj zajednici po jedno.

To su manja preduzeća koja nemaju uvek dovoljno radnika i nerealno je da ih imaju kao stalno zaposlene. Kada naiđu sezonski poslovi uređenja naselja od proleća do jeseni, angažuju se radnici putem javnih radova u trajanju od šest meseci, kaže Danijel Magdu.

On napominje da se javnim radovima angažuju lica koja spadaju u teže zapošljive kategorije, tako da im se na taj način omogućava da ostvare prihode, a ujedno njihovim angažovanjem urade se korisni poslovi za lokalnu zajednicu.

Za upošljavanje u okviru javnih radova, pored komunalnih preduzeća sa projektima su konkurisali domovi kulture, pa su zajedničkim naporima uređivani centri naselja i preduzimane akcije na uređenju životne sredine. Radilo se i na betoniranju staza, čišćenju kanala i uređenju javnih površina.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Kovačice, koji je realizovan uz podršku Opštine Kovačica.
Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” iz Pančeva i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Kovačica.