Društvo

Opštinama Žabalj i Vrbas na poklon vozila za sakupljanje otpada

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović danas je svečano uručio ključeve vozila za sakupljanje otpada predsednicima opština Žabalj i Vrbas, obezbeđena u okviru projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“, koji realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Nemačkom razvojnom agencijom – GIZ.

Dodeljenom opremom u ovoj fazi Projekta, stvoreni se preduslovi u Opštini Žabalj za uvođenje primarne separacije otpada iz domaćinstava, i ponovno pokretanje rada opštinskog reciklažnog centra uz ekonomsko osnaživanje i unapređenje socijalnog položaja neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina i ugroženih grupa, a u opštini Vrbas za sakupljanje biorazgradivog otpada, odnosno za buduću proizvodnju komposta.

 

 

Kako je ukazao pomoćnik ministra Filip Abramović, Ministarstvo zaštite životne sredine ima za jedan od prioritetnih ciljeva uspostavljanje novog, modernog sistema upravljanja otpadom koji će sprečiti dalje zagađenje životne sredine, a otpad pretvoriti u koristan resurs. Pored uspostavljanja zakonskih, strateških okvira za uređenje ovog sistema, u okviru rešavanja ovih pitanja Ministarstvo pruža pomoć lokalnim samoupravama – stručnu i finansijsku, u izradi projektno-tehničke dokumentacije, kao i u obezbeđenju pomoći potencijalnih partnera iz inostranstva.

Ugovor sa GIZ-om koji je baš na ovu temu potpisan prošle godine, obezbediće povećanje primarne separacije u opštinama Žabalj i Vrbas, smanjenje generisanja ukupne količine otpada i njegovog deponovanja, i unapređenje životne sredine. U drugom koraku će opština Vrbas dobiti kompletno postrojenje za kompostiranje organskog otpada čime će se odlaganje otpada na deponiju kompletno zaustaviti, a taj organski otpad prevesti praktično u veoma korisnu materiju i resurs koji će moći da koriste. Opština Žabalj je sa druge strane dobila 1080 kanti za individualna domaćinstva, čime će se drastično povećati primarna separacija i razdvajanje reciklabilnog otpada u ovoj opštini, naglasio je Abramović.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, izražavajući zahvalnost na dodeljenoj donaciji, istakao je da je će opština Žabalj nastaviti sa unapređenjem oblasti životne sredine kao jednog od značajnih segmenata društva, te da će dodeljena oprema doprineti boljim zdravijim uslovima života, ali i razvoju svesti stanovnika.

Izražavajući zadovoljstvo što su prepoznati kao partner u ovakvom projektu, predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac je istakao značaj dobijene pomoći za dalje planove na izgradnji transferne stanice, odnosno kompostilišta, čime će se stvoriti preduslovi za proizvodnju komposta i korišćenje biorazgradivog otpada kao potencijalnog ekonomski isplativog resursa. 

Vođa Projekta Klaus Šmit, GIZ, izrazio je podršku naporima opština Žabalj i Vrbas da unaprede sistem upravljanja otpadom, ističući da oni ujedno doprinose i ukupnim naporima na ublažavanju posledica klimatskih promena, koje Nemačka vlada nastoji da pomaže i investira kroz projekte i razvojnu saradnju.

Filip Abramović je istakao će Ministarstvo nastaviti da pomaže opštinama Žabalj i Vrbas na unapređenju sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, te da će ovakve projekte nastaviti da razvija i u drugim opštinama u Srbiji.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts