NajaveNaslovna

Otvorene prijave za seminar o preduzetničkom novinarstvu

Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) organizuje seminar o preduzetničkom novinarstvu namenjen domaćim novinarima i medijskim frilenserima 21. i 22. februara 2019. godine u Startit centru u Beogradu (Savska 5).

Seminar je namenjen mladim novinarima, medijskim frilenserima, studentima novinarstva i medijskim preduzetnicima koji razvojem novih medijskih znanja i veština žele da se prilagode digitalnom dobu i razvijaju uspešne medijske projekte na internetu.

Dvodnevni seminar obuhvatiće predavanja i praktične vežbe na kojima će učesnici biti obučavani kako da kreiraju kvalitetan sadržaj za onlajn izdanja jer je to preduslov za svaki uspešan medijski projekat na internetu, potom kako da samostalno istraže tržišta i pronađu nedovoljno iskorišćene tržišne niše u kojima postoji slobodan prostor za pokretanje novih veb sajtova, i na kraju kako da pokrenu i vode svoje veb sajtove jer je jedna od specifičnosti preduzetničkog novinarstva upravo činjenica da novinar ima vrlo aktivnu ulogu u izradi i razvoju veb sajta koji pokreće.

Koncept preduzetničkog novinarstva podrazumeva pokretanje novih medijskih projekata na vebu od strane jednog ili više udruženih novinara ili medijskih profesionalaca, sa ciljem da ti projekti postanu finansijski održivi i profitabilni, ili, pak, unapređivanje već postojećih online medija koji su trenutno neodrživi, i to kroz redefinisanje uređivačke, organizacione i poslovne politike tih medija kako bi postali profitabilni.

Stoga će prednost pri odabiru učesnika imati kandidati koji planiraju pokretanje svojih veb sajtova ili su ih već pokrenuli i trenutno rade na njihovom razvoju, pa se svi zainteresovani pozivaju da u okviru prijave na seminar uz obavezni CV pošalju i motivaciono pismo sa kratkim obrazloženjem razloga zbog kojih se prijavljuju za obuku.

Obuku drže autor seminara i vodeći trener Marko Nedeljković, veb preduzetnik Miloš Petrović i stručnjak za razvoj veb sajtova i veb marketing Veroljub Zmijanac. Ovaj tim predavača u nepromenjenom sastavu drži međunarodne obuke za preduzetničko novinarstvo od 2013. godine i do sada su obučili oko 80 novinara iz ukupno 10 evropskih zemalja: Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Moldavije, Albanije, Nemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Dokumentacija za prijavu na konkurs:

• CV kandidata – obavezno
• Motivaciono pismo – opciono

Prijave slati na email adresu: profesionalizacijamedija@gmail.com

Rok za prijavljivanje: 10. februar 2019. godine.

Svi prijavljeni kandidati biće kontaktirani najkasnije do 15. februara i obavešteni o ishodu konkursa.

Obuka je besplatna za sve odabrane kandidate.

Planirano je da na seminaru učestvuje do 20 novinara iz Srbije.

Za sva dodatna pitanja u vezi sa seminarom možete pisati na: profesionalizacijamedija@gmail.com.

 

Projekat „Preduzetničko novinarstvo – kako uspostaviti model finansijske održivosti medija u digitalnom dobu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.