DruštvoNaslovna

Udruženje pčelara podružnica Pančevo obeležilo slavu

Udruženje pčelara podružnica Pančevo obeležilo je svoju slavu, Sretenje, skupom pčelara iz Pančeva i okolnih mesta.

Svake godine u februaru, na Sterenje, pančevački pčelari se sastaju da analiziraju rezultate iz prethodne godine i dogovore se u vezi sa aktivnostima u godini koja dolazi.

 

Uručena su i priznanja i zahvalnice

 

Na današnjoj svečanosti pojedincima koji su u toku prošle godine doprineli razvoju pčelarstva u Pančevu uručene su zahvalnice i priznanja, kao i prijateljima Udruženja.

Zahvalnicu je dobila i Turistička organizacija Pančevo koja je prošle godine pomogla u organizaciji prve manifestacije Dani suncokreta.  

  • Turistička organizacija Pančevo i ove godine zajedno s Udruženjem pčelara će organizovati još veću i bogatiju manifestaciju Dani suncokreta. Ona će biti organizovana početkom jula, kazao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Kao i svake godine, osim članova ovog društva, proslavi slave Sretenje prisustvuje i veliki broj zvanica iz drugih mesta. Bilo je pčelara iz celog Južnog Banata ali i iz Kamenova, mesta koje je smešteno u blizini Petrovca na Mlavi i koje je nadaleko poznato po pčelarstvu. Za Kamenovo se kaže da je “najslađe” selo na svetu, a zvanično je proglašeno za selo meda. Najveći broj meštana se bavi pčelarstvom, a nekoliko gazdinstava ja među vodećim u državi. Pčelari iz ovog mesta redovni su gosti pančevačkih pčelara na slavi, ali i drugim dešavanjima koja organizuju.

 

Slavi su prisustvovali pčelari iz celog Južnog Banata i drugih delova Srbije

 

Po narodnom verovanju, na Sretenje počinju da „rade“ pčele odnosno pčele počinju biološke aktivnosti za opstanak, što znači da matice polažu više jaja da bi se mlade pčele izlegle i pripremile za prolećnu pašu. Poznato je da je Sretenje baš zbog toga i slava Udruženja pčelara u Pančevu.

Udruženje pčelara iz Pančeva postoji 106 godina i među najvećima je u Vojvodini. Tokom zimskog perioda Udruženje organizuje desetak predavanja sa iskusnim i priznatim predavačima, kao i više okruglih stolova čija je tema pčelarstvo i tehnike pčelarenja.