DruštvoNaslovna

Đaci Mašinske škole Pančevo otputovali u Japan

Učenici i profesori Mašinske škole Pančevo otputovali su jutros u Japan, u nacionalni Tehnički koledž Kisarazu, nedaleko od Tokija.

Oni će tamo raditi sa svojim vršnjacima iz Japana na izgradnji i osnaživanju timskog rada, a pokušaće timskim radom da realizuju i jedan zajednički projekat.

U delegaciji su učenici: Nikola Peštanac, Aleksandar Vitman, Strahinja Jovanović, Perica Manojlović, Aleksa Subašić i Strahinja Šiškov, profesori Vladimir Božičković, Nenad Milenković i Sveta Sekulić i mr Milorad Ilić, nekadašnji direktor škole.

U Mašinskoj školi se neguje koncept učenja zasnovan na konkretnim inženjerskim zadacima, a saradnja sa studentima i profesorima iz Japana unaprediće još više njihov rad.

Vladimir Božičković, profesor u Mašinskoj školi nada se izradi zajedničkih projekata, a kaže da se nada da od Japanaca mogu dosta da nauče po pitanju elektronike i programiranja, a bave se i veštačkom inteligencijom.

Kao poklon učenici i profesori Mašinske škole iz Pančeva poneli su robota koji su sami konstruisali.

U pitanju je uzvratna poseta, jer su đaci iz Japana sa svojim profesorima u martu prošle godine boravili nedelju dana u Pančevu, kao gosti Mašinske škole kada je uočeno da i đaci iz Pančeva itekako imaju čemu da nauče svoje vršnjake iz Japana.

Predstavljanje svog rada u Japanu delegacija Mašinske škole Pančevo imaće u utorak, 12. marta. Tokom čitavog boravka u Japanu pančevački đaci imaće prilike da razmenjuju iskustva ne samo sa vršnjacima iz Japana, već i iz drugih zemalja jer će u isto vreme tokom njihovog boravka biti organizovana međunarodna nedelja, u okviru koje će na ovom koledžu boraviti srednjoškolci i studenti iz celog sveta.

Povratak je planiran za 18. mart, kada ćemo biti u prilici da prenesemo njihove utiske sa putovanja u ovu daleku zemlju.

 

Ulaz u Mašinsku školu Pančevo

Između Nacionalnog instituta za tehnologiju Kisarazu iz Japana i Mašinske škole „Pančevo“ u decembru 2016. godine potpisan je Memorandum o saradnji ove dve institucije, nakon čega je usledio početak rada na zajedničkom projektu, u okviru mešovitog tima sastavljenog od učenika naše škole i studenata iz Japana. Preko sajta Freedcamp, učenici ove škole uz vođstvo prof. Božičkovića, a japanski studenti uz vođstvo profesora robotike i predsednika komiteta za međunarodne odnose dr Tokite, zajedničkim snagama su radili na projektu 3D štampača velikih gabarita, čiji je prototip dočekao posetu ove strane delegacije Mašinskoj školi u martu prošle godine.