DruštvoNaslovna

Pančevo: osnovci učili o racionalnom trošenju energije

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu, 15. marta realizovana je radionica namenjena učenju dece o značaju primene energetske efikasnosti. Osim đaka iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u radionici su učestvovali i učenici OŠ „Stevica Jovanović“ i OŠ „Vasa Živković“.

Jovanka Arsić Karišić iz Build Energy Team-a kaže da je radionica trajala 90 minuta, a u okviru nje prvo su deca učila o tome zašto je važno racionalno trošiti energiju i objasnili su im na koji način, a zatim su nastavila dalje da uče kroz interaktivnu društvenu igru. Pančevo je jedan od deset gradova u kojima se realizuju radionice i organizuje igranje igrice.

U svim gradovima u kojima smo realizovali radionicu, deca su jako dobro prihvatila igricu i bitno je što su između sebe razgovarala o naučenom. Oni će nastaviti da šire znanje. U kvizu imamo šest timova po šest učenika, što je ukupno 36 učenika. U Pančevu učestvuju tri škole što je pohvalno i pozitivno jer je važno da učestvuje što veći broj škola jer će i te škole dobiti igrice tako da će u svojim slobodnim aktivnostima nastaviti dalje da obrazuju svoje đake. Igrica je slična monopolu, deca bacaju kockice, pomeraju figurice… U energetskoj efikasnosti postoji osam razreda. Deca, da bi u igrici stigla od G nivoa do A +, imaju četiri vrste kartica, neke su informativne, neke služe za poboljšavanje ili za kažnjavanje, ali kroz igru mnogo toga nauče o racionalnom korišćenju energije što je zapravo i najvažnije, rekla je Arsić Karišić.

 

 

Biljana Đordan, energetski menadžer Grada Pančeva podsetila je da je Grad Pančevo u prethodnom periodu učestvovao u organizovanju obuke za domare osnovnih i srednjih škola i predškolske ustanove „Dečja radost“, kao i u organizovanju obuke za direktore škola i stručne saradnike po pitanju podizanja svesti o značaju primene mera energetske efikasnosti.

U okviru projekta predviđeno je da se u radionice sa učenicima osnovnih škola uključi deset gradova. Ciklus se privodi kraju i veoma nam je drago što smo uspeli da animiramo tri pančevačke škole da se uključe, da nastavnici dovedu svoje đake i da zajedno uče o energetskoj efikasnosti. Gradska uprava podržavaće svaku aktivnost koja podstiče najmlađe na racionalno trošenje energije oko nas. Na Svetski dan energetske efikasnosti, 5. marta, počeli smo sa intenzivnim aktivnostima na ovu temu. Prvo smo imali jedan radni sastanak, a zatim smo otvorili izložbu dečjih radova na temu energetske efikasnosti gde su učesnici likovnog konkursa takođe na poklon dobili društvene igrice o energetskoj efikasnosti, podsetila je Đordan.

Cilj ove kampanje je da se deca u osnovnim školama nauče i podstaknu da vode računa o važnosti racionalne upotrebe energije i energetskoj efikasnosti kako u školi, tako i svojim domovima. Kampanja će biti realizovana kroz interaktivne radionice „Igraj za energiju“, kao kombinacija predavanja i mini-takmičenja u društvenoj igri koja je kreirana u okviru ovog GIZ projekta, a namenjena je deci od 12 do 16 godina.

Nosilac Kampanje je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ) kao deo Projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje „DKTI Energetska efikasnost u javnim zgradama“, a realizator je ekspertska organizacija Build Energy Team – BET iz Beograda.

U toku marta i aprila Kampanja će biti realizovana u osnovnim školama u deset gradova Srbije: Kraljevo, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Beograd GO Palilula, Priboj, Pančevo, Ćuprija, Apatin i Leskovac.