DruštvoNaslovna

Pančevo i ove godine u akciji „Sat za našu planetu“

Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta od 20:30 do 21:30 sati.

Tokom tih šezdeset minuta, simboličnim gašenjem svetla u više od 7.000 gradova širom sveta, ukazaće se na važnost očuvanja planete i štednje prirodnih energetskih resursa. Pančevo je od početka u ovoj kampanji, kao jedan od gradova-lidera u sprovođenju ekološkog opismenjavanja i brizi o zaštiti životne sredine.

Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, „WWF – World Wide Fund for Nature” (Svetska organizacija za prirodu) upozorava na rastući problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okeanima.

Otuda će Pančevo, u skladu sa ovim apelom, ovoga puta na nešto drugačiji način podržati ovu inicijativu. S obzirom da Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP Higijena već šestu godinu sprovode akciju „Sakupi i uštedi – vredi“, odnosno organizuju prikupljanje plastičnog ambalažnog otpada po svim osnovnim i srednjim školama u Pančevu i okolnim naseljenim mestima, ideja je da u znak podrške akciji „Sat za našu planetu“, učenici svih škola tokom petka i subote, 29. i 30. marta, potvrde svoju ekološku osvešćenost i – obore sopstveni rekord. Na ovaj način će naš grad još jednom potvrditi svoju ekološku misiju da, ekološki opismenjavajući učeničku populaciju, rebrendiraju Pančevo u zeleni grad i grad pametne budućnosti.

Organizatori obeležavanja globalne akcije „Sat za našu planetu“ u Pančevu: Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Kancelarija za mlade i JKP Higijena pozivaju sve učesnike akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ da tokom ova dva dana donesu što veće količine plastičnog ambalažnog otpada i da ga pravilno razvrstaju u namenske kontejnere koji su zahvaljujući JKP Higijena postavljeni u njihovim školskim dvorištima. Takođe, pozivaju se i građani da akciju podrže tako što će plastični ambalažni otpad odneti u namenske kontejnere postavljene u dvorištima mesnih zajednica.

Rezultate, izražene u kilogramima, JKP Higijena će objaviti najkasnije 5. aprila, s obzirom da će od ponedeljka, 1. aprila, po školama preuzimati sakupljeni plastični ambalažni otpad.

Akciji „Sat za našu planetu“, kao i prethodnih deset godina, pridružiće se i zgrada Gradske uprave, kao i pojedine trgovine, zanatske radnje i mnogobrojna fizička lica, tako što će u intervalu od 20:30 do 21:30, u subotu, 30. marta – ugasiti svetla.

Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak, Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, zbog čega se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike, rekla je Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji.

Ovogodišnji „Sat za našu planetu“‚ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra.