KulturaNajaveNaslovna

Kulturni centar Pančeva: Koncert maestralnog Vlatka Stefanovskog u aprilu

U aprilu Kulturni centar Pančeva prirediće svojim sugrađanima interesantan program iz koga izdvajamo projekciju filma reditelja Vinka Brešana – komediju „Koja je ovo država“, pozorišnu predstavu „Kod Šejtana ili jedna dobra žena“ u koprodukciji Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, Kulturnog centra Pančeva i „Puls“ teatra iz Lazarevca.

Takođe, ne propustite koncert makedonskog virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog, multimedijalnu izložbu ARMyCHAIR Dušana Radovanovića, dečju predstavu „Zaljubi se Cica u princa“ i promociju romana „Ljubav nije dovoljna” Sanje Domazet.

Film „Koja je ovo država“ koji će se prikazivati od srede, 6. aprila do subote, 9. aprila je komedija koja prati priču nekoliko glavnih likova – suicidnog generala, ministra policije i grupicu penzionera – ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentacije. U fokusu su ogorčeni pripadnici starije generacije koji se iz revolta prema vlasti odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak – iskopavaju bivšeg predsednika Hrvatske. Uloge tumače Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Branko Cvejić i drugi. Projekcije će se sva tri dana održati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 19 i 21 sat, a cena karte je 250 dinara.

Pozorišna predstava u izvanrednoj režiji Stevana Bodrože po scenariju Sanje Savić „Kod Šejtana ili jedna dobra žena“ biće izvedena u petak, 5. aprila sa početkom u 19.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.
„Kod šejtana ili jedna dobra žena” je priča o trpljenju i pokušaju pobune protiv njega, priča o samooslobađanju jedne žene koje je došlo prekasno da bi bilo uspešno, priča o prostoru i vremenu koji su samo naizgled sadašnji i savremeni, ali koji ispod maske pseudomodernosti i dalje kriju duboko tradicionalne, ritualne i mizogine uloge koje su u životu dodeljene ženama. Drama je posvećena svim ženama koje su imale darove, snove i nadanja, i nikada im se ni iz daleka nisu približile zato što im niko nije pružio podršku i ohrabrio ih da iskorače u nepoznato.
U predstavi igraju Jasmina Večanski, Mihaela Stamenković, Ivana Nedeljković, Mihailo Laptošević, Mladen Vuković i drugi. Cena karte je 500 rsd.

Iste večeri, održaće se i promocija knjige Sanje Savić pod nazivom „Ptice i druge drame“. U programu će učestvovati Vule Žurić, glumci iz predstave „Kod šejtana ili jedna dobra žena” i autorka knjige.

Koncertom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, poznati makedonski gitarista Vlatko Stefanovski prirediće pančevačkoj publici veče za pamćenje u subotu, 20. aprila sa početkom u 20 časova. Tom prilikom, ovaj virtuoz na gitari promovisaće novi album „Mother Tongue“. Karte za koncert su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Pančeva po ceni od 1.000 dinara.

Vlatko Stefanovski poznat je po svojoj jedinstvenoj tehnici i tonu gitare koju svira od svoje trinaeste godine. U kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol”, koja je postala jedna od najvažnijih na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Bend „Leb i sol” je izdao 14 albuma i obišao svet. Sredinom devedesetih godina prošlog veka, Stefanovski je razvio veoma uspešnu solo karijeru. Snimio je izuzetna solo izdanja, a u poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom sveta s mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tommi Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, Big Band of the Slovenian Army i mnogi drugi. Njegovi noviji radovi obuhvataju i muziku za filmove, pozorište i balet.

Multimedijalna izložba umetnika Dušana Radovanovića pod nazivom „ARMyCHAIR“ biće otvorena u ponedeljak, 8. aprila u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti. Izložba će biti otvorena do 25. aprila.
U Galeriji savremene umetnosti biće izložena betonska stolica u koju su ugrađeni ostaci bombardovanih državnih objekata, nastali prilikom NATO bombardovanja SRJ, 1999. godine. Stolica izlivena od „traume bombardovanja”, ponuđena je posetiocima za sedenje. Namera umetnika je da materijalne tragove nasilja, već poznatim dizajnom, izmesti na „bezbedno” mesto, kao i da, dajući im „bezbedan” oblik, proveri njihovu komunikaciju i dejstvo. Odnos traumatičnorealnog, zbijenog u formu fino dizajniranog modernističkog objekta, koji poziva na stanku i evocira socnostalgiju, ispituje naša sećanja i osećanja.

Za najmlađe posetioce izdvajamo predstavu „Zaljubi se Cica u princa“ pozorišta „Maximus Art“ iz Beograda koja će u Dvorani Kulturnog centra Pančeva biti izvedena u subotu, 6. aprila u 12 časova. Tekst i režiju potpisuje Željko Aleksić, a u predstavi igraju Željko Aleksić, Marija Blagojević, i Vladimir Ćirković.
U maštovitoj, duhovitoj i edukativno-zabavnoj predstavi, klinci i klinceze će upoznati princa dalekog kraljevstva Vojkana, njegovog vernog prijatelja Dvorsku ludu i čobanicu Cicu. Princ je zaljubljen u Cicu, ali pošto je uobražen i sebičan, a njegovo srce „uspavano”, on ne zna pravi način da joj se dopadne. Princu može pomoći jedino Dvorska luda koja namešta niz zabavnih situacija kako bi Princ i Cica bili zajedno. Da li će se i kako Cica zaljubiti u Princa, ostaje da saznate!
Predstava je namenjena deci uzrasta od 4 do 12 godina, a cena karte je 300 rsd.

Novi roman književnice i novinarke Sanje Domazet “Ljubav nije dovoljna” biće predstavljen u sredu, 10. aprila od 19 časova u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića. Na program će govoriti urednica Gordana Milosavljević Stojanović i Sanja Domazet. Ulaz je besplatan.
Sanja Domazet je prozni i dramski pisac, i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Objavila je romane “Fric”, „Ko plače“, „Azil“, „Čitati more“, „Acqua alta“, kao i drame „Punjene tikvice“ po kojoj je Slobodan Šijan snimio istoimeni film, „Krila od olova“, „Disharmonija“, „Koko“, „Frida“, „Mesec u plamenu“, „Pupoljci“, i „Pijač rose“. Poznati su i njeni eseji „Anatomija zanosa“, „Božanstveni bezbožnici“ i „Senke“. Dobitnica je nagrade za Najbolje novinarsko pero na Sajmu knjiga u Beogradu, nagrade „Žensko pero“ za najbolju knjigu ženskog autora u Srbiji, i nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman u regionu. Njena radio drama „Nar“ predstavljala je Srbiju na međunarodnom radiofonskom festivalu „Prix Italia“.