DruštvoNaslovna

Finale lige KODigranje: u Beogradu se takmičili najbolji osnovci u programiranju robota

U OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, okviru akcije Bitka za znanje, održano je finale lige KODigranje u kojem je učestvovalo više od 80 učenika iz 28 osnovnih škola iz svih delova Srbije.

U finalu državnog takmičenja u programiranju robota, prvo mesto osvojio je tim OŠ “Svetozar Marković“ iz Vranja, drugoplasirana je ekipa OŠ “Isidora Sekulić“ iz Pančeva, dok su se na trećem mestu našli učenici OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda. Četvrto i peto mesto osvojili su timovi OŠ “Stana Bačanin“ iz Leška i OŠ “Vuk Karadžić“ Beograda.

Zadatak je podrazumevao rešavanje problema sa upotrebom više robota što je zahtevalo dodatnu kreativnost i veštine u programiranju.

Pet najboljih timova imaće priliku da učestvuje na Evropskom takmičenju MakeX koje će u oktobru biti organizovano u Zagrebu, nakon čega će najbolje plasirana ekipa iz Srbije moći da učestvuje i na Svetskom MakeX takmičenju u Gvangdžou u Kini u decembru. Svetsko takmičenje, ove godine će se održati po drugi put, a 2018. godine već je bilo okupilo 350 timova iz 50 različitih gradova iz 20 zemalja širom Evrope, Azije, Amerike i Okeanije.

Organizator akcije Bitka za znanje, Fond B92, poziva sve donatore, društveno odgovorne kompanije i pojedince da podrže akciju, kako bismo zajedničkim snagama omogućili našim mladim talentima da učestvuju na prestižnom evropskom i svetskom takmičenju i da odmere znanja sa vršnjacima iz celog sveta.

Takmičenje KODigranje deo je programa Bitka za znanje, čiji je nosilac Fond B92, kroz koji je do sada 431 osnovnoj školi u Srbiji donirano 2.155 mBot robota koji se koriste kao nastavno sredstvo i uz pomoć kojih đaci imaju priliku da uče programiranje, kodiranje i robotiku.

Detaljnije informacije dosupne su na sajtu: bitkazaznanje.rs