NajaveNaslovna

Pančevo: Manifestacija Dani suncokreta biće održana 7. i 8. juna

Manifestacija Dani suncokreta u Pančevu biće održana 7. i 8. juna, a odlukom Gradskog veća i ove godine proglašena je gradskom manifestacijom.

Manifestacija promoviše pčelarsku proizvodnju i ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je najbolja u banatskom kraju a posredno ukazuje i na važnost očuvanja životne sredine i smanjenje upotrebe pesticida koji ugrožavaju pčele u vreme cvetanja.

Prema planu biće postavljeno dvadesetak štandova na trgu ispred Privredne banke Pančevo na kojima će svoje proizvode izložiti pčelari i kompanije koje se bave proizvodnjom pčelarske opreme od 9.30 do 20 sati. Pored predstavnika pčelarskih organizacija iz Srbije na manifestaciji će biti i predstavnika iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U pratećem programu manifestacije biće organizovan kulturno-umetnički i zabavni program, predavanja za pčelare ali i izložba dečjih radova na temu meda i pčela.

“Dani suncokreta” su manifestacija koja prvenstveno afirmiše med od suncokreta, jer je suncokret karakterističan za Banat. Suncokretova paša je jedna od ozbiljnijih poslednjih paša u Banatu i Vojvodini i u zavisnosti od vremenskih uslova uglavnom se odvija u junu i početkom jula. Suncokretova paša je izuzetno važna za pčelare, jer pčele uglavnom prezimljavaju na suncokretovom medu.

Manifestacija je u Pančevu po prvi put organizovana 2018. godine, u organizaciji Društva pčelara – podružnica Pančevo uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Pančevo.

Manifestaciju “Dani suncokreta” i ove godine podržala je Turistička organizacija Pančevo jer je ovo ujedno i jedna od većih pčelarskih manifestacija u Južnom Banatu.

Organizator je Društvo pčelara podružnica Pančevo u partnerstvu s Turističkom organizacijom Pančevo.