NajaveNaslovna

Pančevo: manifestacija Dani suncokreta počeće 7. juna

Pčelarska turističko-privredna manifestacija Dani suncokreta u Pančevu biće održana 7. i 8. juna na Trgu slobode (ispred Privredne banke).

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za petak, 7. jun u 10 sati na Trgu slobode u Pančevu. Od 10 do 11 sati biće priređen i kulturno-umetnički program lokalnih folklornih društava.

Manifestacija promoviše pčelarsku proizvodnju i ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je najbolja u banatskom kraju a posredno ukazuje i na važnost očuvanja životne sredine i smanjenje upotrebe pesticida koji ugrožavaju pčele u vreme cvetanja. Odlukom Gradskog veća Grada Pančeva i ove godine Dani suncokreta proglašeni su gradskom manifestacijom.

Prema planu biće postavljeno dvadesetak štandova na trgu ispred Privredne banke Pančevo na kojima će svoje proizvode izložiti pčelari i kompanije koje se bave proizvodnjom pčelarske opreme od 10 do 20 sati, ali će biti tu i raznih drugih đakonija od meda.

Pored predstavnika pčelarskih organizacija iz Srbije na manifestaciji će biti i predstavnika iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U pratećem programu manifestacije biće organizovan kulturno-umetnički i zabavni program, Janoš Balint održaće predavanje za pčelare u Velikoj Sali Gradske uprave, a biće organizovana i radionica za decu i izložba dečjih radova na temu meda, pčela i košnice.

“Dani suncokreta” su manifestacija koja prvenstveno afirmiše med od suncokreta, jer je suncokret karakterističan za Banat. Suncokretova paša je jedna od ozbiljnijih poslednjih paša u Banatu i Vojvodini i u zavisnosti od vremenskih uslova uglavnom se odvija u junu i početkom jula. Suncokretova paša je izuzetno važna za pčelare, jer pčele uglavnom prezimljavaju na suncokretovom medu, kaže Aleksandar Cvejić, predsednik Društva pčelara podružnica Pančevo.

Manifestacija je u Pančevu po prvi put organizovana 2018. godine, u organizaciji Društva pčelara – podružnica Pančevo uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Pančevo.

Manifestaciju “Dani suncokreta” i ove godine podržala je Turistička organizacija Pančevo jer je ovo ujedno i jedna od većih pčelarskih manifestacija u Južnom Banatu.

Organizator je Društvo pčelara podružnica Pančevo u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pančevo.

Manifestacija je podržana na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva za projekte/manifestacije u 2019. godini.

Program manifestacije DANI SUNCOKRETA 2019

Petak, 07.06.2019
09:30 Skup gostiju
10:00 – 18:00 prodajna izložba meda i proizvoda od meda na Trgu slobode
10:00 Svečano otvaranje manifestacije “Dani suncokreta” na Trgu slobode
10:00 – 11:00 nastup kulturno-umetničkih društava iz Pančeva i okoline
11:00 – 13:00 izložba dečjih crteža i edukativna radionica za decu na Trgu slobode
18:00 kraj I dana manifestacije

Subota, 08.06.2019
10:00 – 18:00 prodajna izložba meda i proizvoda od meda na Trgu slobode
10:00 – 12:00 predavanje na temu suncokreta od strane Janoša Balinta u Velikoj sali u Gradskoj upravi
12:00 – 13:00 obilazak Narodnog muzeja Pančeva za goste
13:00 – 13:30 obilazak Uspenske crkve za goste