DruštvoNaslovnaTurizam

Pančevo: održana Panel diskusija o manifestacionom turizmu

Panel diskusija o razvoju manifestacionog turizma na teritoriji Pančeva održana je 17. decembra u prostorijama Turističke organizacije Pančevo. Osnovna ideja panela bio je dijalog između institucija, pojedinaca i udruženja o manifestacijama u gradu i selima i turističkim potencijalima grada.
Cilj panel diskusije „Razvoj i unapređenje manifestacionog turizma na teritoriji Pančeva“ bio je razmena mišljenja institucija, pojedinaca i udruženja o manifestacionom turizmu i pokušaj da definišu zajedničke prioritete.

Panelisti su bili Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo, Gordana Ćirić, ispred Sekretarijata za privredu Gradske uprave Pančevo, i Snežana Marjanov, predsednica Udruženja žena „Pančevke“ Gornji Grad, Pančevo. Moderatorka panela bila je Violeta Jovanov Peštanac.

Direktor Turističke organizacije Pančevo Nikola Stoilković kaže da je zadovoljan idejama koje su predstavljene a sam panel iskoristio je da iznese više informacija vezanih za manifestacije u 2019. godini i da predstavi planove za 2020. godinu.

Ono što je dobro i jako bitno za Grad Pančevo i sva naseljena mesta je da imamo više od 150 manifestacija u jednoj kalendarskoj godini. Naravno, nemaju sve status Gradske manifestacije. One koje su najbitnije za Grad Pančevo to su Dani Vajferta, Novogodišnji bazar, Uskršnji bazar, jednako važni su i Dani Dunava, Preobraženjski dani… Turističkoj organizaciji Pančevo najbitniji su Dani Vajferta koja je u velikom porastu poslednje dve godine kako po raznovrsnosti programa, tako i po broju domaćih i stranih posetilaca u vreme trajanja manifestacije, rekao je Stoilković.

Za Turističku organizaciju Grada Pančeva najvažnija je manifestacija Dani Vajferta koja raste iz godine u godinu, poboljšava se i privlači sve više posetilaca.

Već možemo da najavimo da će manifestacija Dani Vajferta 2020. godine trajati duže, pet ili šest dana, jer u vreme te manifestacije imamo veliki broj posetilaca, što iz Beograda što iz cele Srbije, ali i inostranstva. Pokazalo se da je tri dana malo za takvu manifestaciju i procenili smo da je vreme da se broj dana poveća. U tih šest dana manifestacije u 2020. godini svako udruženje će moći da se predstavi, kao i Muzička škola, horovi, kulturno-umetnička društva… Svako će imati svoj dan na Danima Vajferta da se predstave svojim radom kako bi svi mogli da dođu na red i dođu do izražaja. Do sada u tri dana manifestacije nismo uspevali da predstavimo sve koji su želeli da se pokažu na Danima Vajferta, obrazložio je direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo

 

Statistika o broju noćenja u Pančevu u prethodne četiri godine pokazuje da raste i broj noćenja. Povećanom broju noćenja nije doprineo samo manifestacioni turizam, nego i stanje u Pančevu, izgradnja fabrika, privredni rast koji se dešava u poslednje tri godine.

Statistika nije potpuno tačna jer nemamo uvid u kompletan broj noćenja zato što nisu svi registrovani i nisu svi objekti kategorizovani, pa ni ne prijavljuju tačan broj noćenja. I pored toga, možemo da kažemo da je za razliku od 2018. godine kada je stranih noćenja bilo 5.500, danas imamo 27.380 noćenja stranaca, a ova 2019. godina još uvek nije završena. 2017. godine imali smo 2.700 noćenja stranih turista. Domaćih turista je u 2018. godini bilo 1.700 a u 2019. oko 3.000 noćenja. To je bilo moguće i zbog toga što se u Pančevu u poslednjih nekoliko godina otvorio veliki broj hostela, apartmana i hotela, rekao je Nikola Stoilković.

Kako je rekao Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo za njih su i sve ostale manifestaciju jako bitne.

I privredno-turističke i manifestacije manjeg obima koje organizuju naša udruženja koja vredno rade tokom cele godine. Brojna udruženja su nam se obraćala za pomoć i saradnju i svima smo, koliko je to bilo moguće, izlazili u susret da što bolje organizuju svoje manifestacije, što je moglo da se vidi u prethodnom periodu. Želim da istaknem i da je ove godine ponovo pokrenuta manifestacija koja je ranije postojala u Banatskom Brestovcu pod nazivom Paprikijada. Sada se organizuje pod novim nazivom Dani povrtara Zlatna jesen banatska. Osim Omoljice i Starčeva, nastojaćemo da i u ostalim naseljenim mestima organizujemo što više ovakvih manifestacija kao što smo uradili u Banatskom Brestovcu i gde su sva udruženja došla i dala podršku vraćanju te manifestacije. Turistička organizacija Pančevo biće prisutna u svim naseljenim mestima na teritoriji grada, da vrati neku staru ili napravi novu manifestaciju, kako bi stanovnici tih naseljenih mesta bili zadovoljni, da bi imali gde da predstave svoje proizvode, ali i da izađu, da se provedu, da se sretnu s prijateljima iz svog mesta i ljudima koji dolaze sa strane. Katamaran Panuka ove godine po prvi put je bio u Banatskom Brestovcu u okviru manifestacije Dani povrtara. U ta tri dana organizovali smo promotivne vožnje katamaranom po Dunavu, prevezli smo 680 putnika što je potvrda da ljudi žele neke nove sadržaje u svojim mestima, rekao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

 

Predstavnica Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave Pančevo Gordana Ćirić podsetila je da oni organizuju dve manifestacije – Dani Dunava i Novogodišnji bazar.

Kako kaže, u 2019. godini, odziv izlagača za Novogodišnji bazar bio je odličan. Više od 180 izlagača se svojim rukotvorinama predstaviće se posetiocima na 80 tezgi.

U pitanju su manifestacije koje već imaju dugu tradiciju i svake godine sve više rastu. Za koji dan počeće 9. Novogodišnji bazar, a sledeće godine nas očekuje deseta, jubilarna manifestacija. Ove godine organizovali smo 13. Dane Dunava. Da je Novogodišnji bazar prepoznat kao manifestacija koja je iz privrednog karaktera otišla u turističku manifestaciju jeste činjenica da su zainterosovana za nas i tržišta Beograda, Sefkerina, i drugih mesta u okolini, prvenstveno iz celog Južnog Banata. Čak iz Leskovca su ove godine bili zainteresovani da izlažu na našem Novogodišnjem bazaru. Za organizovanje ove manifestacije Grad izdvaja značajna sredstva i mi smo poslednje tri četiri godine da obezbedimo humanije uslove i za rad izlagača i za posetioce koji u lepom raspoloženju u toplom prostoru na miru mogu da obiđu i pogledaju sve što nudi Novogodišnji bazar, izjavila je Ćirić.

 

 

I ove godine Bazar će biti na platou ispred Gradske uprave Pančevo sa ambijentalnim osvetljenjem i grejnim telima u periodu od 20. do 22. decembra. Radno vreme Bazara za posetioce je od 11 do 20 časova.

Organizovali smo i bogat kulturno-umetnički program. Iz godine u godinu imamo sve više kulturno-umetničkih društava i izvođača, kako iz grada tako i iz svih naseljenih mesta s teritorije Pančeva. Organizovaćemo osam radionica za decu u Holu Gradske uprave. Prošle godine ih je bilo četiri, a ove godine osam. Za sledeći jubilarni Bazar Grad Pančevo je budžetom izdvojio više od milion dinara i pokušaćemo za sledeću manifestaciju i nešto novo da uvedemo. Po završetku Bazaru učesnicima šaljemo anketne listiće jer na osnovu njihovih odgovora nastojimo da unapredimo manifestaciju svake naredne godine, rekla je Gordana Ćirić.

Sekretarijat za poljoprivredu Grada Pančeva je i ove godine vredno radio i sproveo je dva javna poziva za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. U ta dva kruga Sekretarijat je podržao 30 udruženja, 12 u prvom 18 u drugom krugu, a budžet je bio 6 miliona dinara. Realizacija ovih ugovora planira se u martu naredne godine. U februaru 2020. godine Sekretarijat planira kontrolu Udruženja odnosno obilazak Udruženja kako bi oni predstavili sve ono što su uradili i stekli uvid u ono što je realizovano od sufinansiranja koje su dobili. Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj planira da i u 2020. godini raspisuje ovakve pozive, posebno zato što se u seoskim sredinama organizuju brojne manifestacije koje su sufinansirane upravo na ovom konkursu.

 

Snežana Marjanov, predsednica UŽ Pančevke Gornji grad

 

Snežana Marjanov, predsednica Udruženja žena Pančevke Gornji grad i KUD Čigra iz Pančeva koji redovno učestvuju u mnogim manifestacijama na teritoriji Grada Pančeva i svih devet naseljenih mesta podsetila je da se sam početak njihove saradnje sa Turističkom organizacijom Pančevo desio pre dve i po godine, kada su potražili pomoć za organizaciju manifestacije Uskršnji bazar 2018.

Mi smo kao novo, tek osnovano udruženje, organizovale prvi Uskršnji Bazar 2016. godine. On jeste lepo prošao i bio lepo posećen i prihvaćen, ali 2017. godine nismo bile u mogućnosti da same to izvedemo i bilo nam je jako žao. Tada smo odlučile da 2018. godine svakako damo sve od sebe da se taj bazar ipak nastavi. Tada dolazimo do direktora Turističke organizacije, Nikole Stolkovića, koji vrlo rado prihvata našu ideju i ne samo to, nego je sa planiranih tri dana trajanja produžava na 7 dana. Tu se aktivno uključuje i KUD Čigra. Turistička organizacija Pančevo udruženjima građana nesebično pruža svaki vid pomoći i tehničku podršku, prvenstveno oko dokumentacije koja je potrebna za održavanje bilo koje manifestacije. To je dovelo do toga da naša manifestacija dobije status gradske manifestacije, i time nam bude olakšano mnogo toga oko organizacije svega ostalog a i značajne finansijske uštede su bile tu, objasnila je Marjanov.

UŽ Pančevke i KUD Čigra nastavile su, pa i proširile, saradnju s Turističkom organizacijom Pančevo.

Mi i dalje uspešno sarađujemo, kroz učešće i na ostalim manifestacijama koje je organizovala Turistička organizacija, kao što su Dani Vajferta, Ulica Novogodišnje čarolije, Osmomartovski bazar, Dani meda i na kraju još jedna, nama jako važna manifestacija, Preobraženjski dani, koju mi organizujemo zajedno sa TOP, MZ Gornji Grad, KUD Čigra i Preobraženjskim hramom. Tu takođe uz pomoć TOP-a dobijamo status gradske manifestacije i Grad Pančevo se tada uključuje, Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj nam pruža punu podršku. Možemo se slobodno pohvaliti da tek sada naša manifestacija ima puni sjaj. Sve kritike koje smo dobili od naših meštana su bile vrlo pozitivne i u stilu da je tako nešto vrlo potrebno narodu i da bi voleli da takvih dešavanja bude još više, ispričala je Snežana Marjanov.

 

 

Na panelu je moglo da se čuje da je svaka od manifestacija vrlo korisna za sva udruženja žena, ali i ostala udruženja i pojedince koji se bave izradom suvenira ili nekih drugih proizvoda, jer tada imaju priliku da izlože i pokažu sugrađanima sve ono što rade.

Pored izlaganja, nama je vrlo bitno što možemo i da prodamo nešto od toga i time obezbedimo novac da ponovo nabavimo potreban materijal. To nam pomaže da što samostalnije postoji i radi naše Udruženje žena. Korisno bi bilo da na svim manifestacijama mnogo više uključujemo i samostalce, ljude koji vredno rade i izrađuju mnogo lepih i korisnih stvari kod kuće, a nisu članovi ni jednog Udruženja. Tako postoji mogućnost i da nam se priključe, da se učlane u neko od Udruženja i dodatno obogate i svoj život i rad svakog od udruženja, izjavila je Snežana Marjanov iz UŽ Pančevke Gornji grad, Pančevo.

Ona je posebno istakla važnost umrežavanja kako samih udruženja tako i udruženja sa institucijama. Zahvaljujući jednoj takvoj saradnji, Turistička organizacija Pančevo, Savet za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva i UŽ Pančevke pokrenule su Osmomartovski bazar koji je svake godine sve posećeniji i prihvaćeniji od sugrađana.

Svako naseljeno mesto ima više manjih manifestacija, ali i po jednu ili dve koje su veće po obimu i prepoznatljivosti. Udruženja žena međusobno posećuju sve te manifestacije. Kako kažu, broj manifestacija u Pančevu i naseljenim mestima je više nego zadovoljavajući, ali svaka nova ideja i pokazana volja da se pokrene nešto novo ili malo drugačije, uvek je dobrodošla.

 

 

Manifestacije u 2019. godini obeležila je velika posećenost kako Pančevaca, tako i posetilaca iz drugih gradova Srbije, ali i inostranstva. Veliki broj izlagača je mogao da se predstavi svojim rukotvorinama, a tu priliku će imati i u 2020. godini, istakli su organizatori i panelisti na panel diskusiji.

U Turističkoj organizaciji Pančevo kažu da građani u 2020. godini mogu očekivati bogat izbor različitih manifestacija, za svačiji ukus, i pozivaju građane da posete ove manifestacije u što većem broju.

Panel diskusiju „Razvoj i unapređenje manifestacionog turizma na teritoriji Pančeva“ organizovali su Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo Oblak iz Pančeva i Turistička organizacija Pančevo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za reginalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.