DruštvoNaslovna

Pančevo: održana radionica za decu o oslikavanju jaja tradicionalnim tehnikama

U okviru Uskršnjeg bazara u Pančevu, koji organizuju Udruženje žena Pančevke iz Gornjeg grada i Turistička organizacija Pančevo, 19. aprila, u pratećem delu programa, organizovana je uskršnja radionica za decu.

KUD Čigra iz Pančeva i žene iz Udruženja žena Pančevke pokazivale su deci tradicionalne tehnike oslikavanja uskršnjih jaja.

 

 

Snežana Marjanov, predsednica KUD Čigra iz Pančeva kaže da je ideja organizovanja radionice bila da se deci pokaže kako su se nekad za Uskrs farbala jaja, kako bi sačuvali od zaborava neke stare tehnike.

Ovaj put deci smo pokazali četiri tehnike: slikanje voskom, uvijanje sa travčicama, bojenje sa krep papirom i klasično bojenje bojama na hladno… Deca su takođe crtala na papirima svoje ideje kako bi voleli da izgleda njihovo jaja. Učestvovala su deca od 7 do deset godina, rekla je Marjanov.

 

 

I sama deca imala su prilike da se oprobaju u ukrašavanju jaja različitim tehnikama. Dok su neki farbali jaja, drugi učesnici radionice su crtali na papiru na temu Uskrsa.

 

 

Izložba dečjih radova nastalih na ovoj radionici biće upriličena u ponedeljak, 22. aprila u 14 sati u Kulturnom centru Pančevo.