DruštvoNaslovna

Banatsko Novo Selo: izložba uskršnjih jaja

Udruženje žena „Novoseljanke – Boboacele“, koje spaja srpsku i rumunsku kulturu, organizovalo je po peti put tradicionalnu izložbu uskršnjih jaja u Banatskom Novom Selu. Izložba nosi naziv „Ručno dekorisanje jaja“.

Rađena su posebnim tehnikama: tutkalom, svećom, brušenjem ali i slikanjem, a posetioci su imali prilike da vide prava umetnička dela. One su želele da na ovaj način očuvaju tradiciju ali i pokažu kako su se nekad farbala jaja.

 

 

Snežana Baba, predsednica Udruženja kaže da su se žene iz udruženja potrudile da puno toga urade u poslednjih deset dana kako bi izložba bila što lepša. 

Žene kad imaju vremena i inspiracije i kad su raspoložene radile su na pripremi izložbe, a i na našim radionicama rade i oslikavaju. Ovde imamo priliku da vidimo jednu staru tehniku kako su se nekad ukrašavala jaja sa tutkalom, kako je izgledalo farbanje jaja kafom, dekupaž koji potiče iz dalekog Japana, i rezbarenje ljuske jajeta, a ujedno je to bila i radionica na kojoj smo pokazali kako se rezbari ljuska jajeta, rekla je Snežana Baba.

Svaka članica Udruženja ukrasila je svoj kutak posebnim tehnika farbanja jaja za predstojeći praznik Hristovo vaskrsenje.

Izložba uskršnjih jaja u Banatskom Novom Selu trajala je samo jedan dan.

Bila je i prodajnog karaktera.

 

Posle otvaranja izložbe organizovana je radionica za najmlađe na kojoj su mogli da nauče da jaja oslikavaju nekom od posebnih tehnika, ali i da nauče kao se bruse jaja i kako se rezbare ljuske od jaja.