DruštvoNaslovna

Pančevo: na Gradskom veću usvojeni izveštaji ustanova kulture i socijalnih ustanova

Na Gradskom veću usvojeni su planovi rada i finansijski izveštaji socijalnih ustanova grada Pančeva, kao i ustanova kulture u gradu i naseljenim mestima.

Za kulturu u gradu Pančevu, prošle godine za 15 ustanova iz budžeta je izdvojeno 300 miliona dinara, što je pet posto od ukupnog budžeta. Prema rečima Nemanje Rotara, člana gradskog veća zaduženog za ovu oblast, Pančevo spada u gradove koji izdvajaju za kulturu popriličnu sumu. Kako je izložio, odnos u budžetu je 80 prema 20, 80 odsto za plate i režiju, a 20 za razvoj i program, što, prema njemu, nije dobra proporcija.

Ustanove kulture godišnje poseti između 300 i 400 hiljada ljudi. Od toga, samo u Kulturnom centru i kroz Gradsku biblioteku prođe 250 hiljada ljudi.

Govoreći o kvalitetnim sadržajima koje ustanove kulture u Pančevu nude, Rotar je još jednom ponovio da je Big bend iz Los Anđelesa jedino u Pančevu održao koncert kada je Srbija u pitanju.

Nemanja Rotar je, podnoseći izveštaj o radu kulturnih ustanova, zaključio da mnogo veći gradovi u Srbiji nemaju ono što Pančevo ima u svojoj ponudi, ali istakao i da je zabrinjavajuće što kulturna dešavanja ipak prati svega pet posto populacije.

Na sednici Gradskog veća usvojen je i izveštaj o radu Turističke organizacije Pančevo za 2018. godinu, kao i prva izmena finansijskog plana Mesne zajednice Banatski Brestovac i Glogonj, kao i MZ Tesla.