Društvo

Pančevo: HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje

HIP-Petrohemija nakon uspešne realizacije investicionih i remontnih aktivnosti ulazi u proces pokretanja proizvodnje.

Posle Energetike koja je već startovala, sukcesivno će startovati proizvodni procesi u ostalim petrohemijskim fabrikama.

U ponedeljak, 13. maja planiran je start fabrike Etilen i Polietilena visoke gustine (PEVG), a u utorak, 14. maja očekuje se pokretanje proizvodnje u fabrici Polietilena niske gustine (PENG).

Ukupna vrednost investicionih i remontnih radova obavljenih tokom planskog zastoja iznosi oko 18,3 miliona evra. Ovo je najveća investirana suma u HIP-Petrohemiji u poslednjih 30 godina, a projekti su finansirani iz sopstvenih sredstava kompanije. Najznačajnije realizovane investicije su reinstrumentacija i automatizacija upravljanja radom kompresora u fabrici Etilen, ugradnja nove linije za pakovanje gotovih proizvoda i zamena aktivatora katalizatora u fabrici PEVG i revitalizacija hiperkompresora i ugradnja nove mašine za pakovanje u fabrici PENG, izjavio je Miša Bulajić, izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške HIP-Petrohemije i dodao da je sledeća velika investicija u 2019. godini povećanje obima proizvodnje u fabrici Polietilena visoke gustine (PEVG), koja će biti realizovana tokom leta.

Pored investicionih aktivnosti tokom zastoja su realizovane i remontne aktivnosti na procesnoj opremi kako bi bio obezbeđen nesmetani rad petrohemijskih postrojenja u narednom periodu. Bez obzira na obimnost i relativno kratke rokove za realizaciju poslova zahvaljujući dobroj organizaciji i velikom angažovanju zaposlenih i izvođača radova sve investicione i remontne aktivnosti u Petrohemiji uspešno su obavljene.

Sve aktivnosti u vezi sa pokretanjem procesa proizvodnje u HIP-Petrohemiji biće realizovane uz poštovanje propisanih bezbednosnih mera i u skladu sa važećim procedurama kompanije, u cilju zaštite radne i životne sredine. Prilikom pokretanja proizvodnje u HIP-Petrohemiji može se očekivati povećana pojava buke i pojačan plamen na baklji, koji predstavljaju osnovni bezbednosni sistem fabrike prilikom starta procesa rada i u toku samog procesa. O startu fabrika obaveštene su sve nadležne institucije.