DruštvoNaslovna

Telekom podržao projekat Udruženja žena Etno kutak iz Kačareva

U okviru projekta „UdruŽene“, kojim kompanija Telekom Srbija podržava žensko preduzetništvo i osnažuje žene kako bi aktivno učestvovale u razvoju lokalnih zajednica, predstavljena je saradnja sa udruženjem žena „Etno kutak“ iz Kačareva, kojem je kompanija donirala sredstva za unapređenje rada.

Marija Bošković, Telekom Srbija

Projekat se realizuje u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Vlade AP Vojvodina.

Članice ovog udruženja predstavile su svoje preduzetničke, humanitarne, kao i aktivnosti kojima doprinose očuvanju tradicije i bogate kulturne baštine.

Direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković istakla je da su društveno odgovorne aktivnosti kompanije Telekom Srbija pre svega usmerene na stvaranje poslovnog okruženja u službi digitalnih inovacija, na jačanje obrazovanja i pružanje podrške preduzetništvu.

  • Kao kompanija koja se zalaže za rodno ravnopravan tretman žena u svim aspektima poslovnog i životnog okruženja, Telekom Srbija je prepoznat i po dodatnoj podršci ženama u cilju promovisanja ženskog preduzetništva, i to pre svega tehnološkog preduzetništva, jer ono predstavlja budućnost naše delatnosti. Međutim, da bismo do toga došli, nikako ne smemo da zaboravimo i zapostavimo ni svoju tradiciju i korene i žene koje se bave tradicionalnim zanimanjima, jer i one svojim istrajnim radom grade našu budućnost, izjavila je Marija Bošković.

Budući da je najveći broj udruženja žena organizovan upravo na teritoriji Vojvodine, tokom projekta predstavljena je saradnja sa dvadeset udruženja žena iz tog dela Srbije, kojima podrška Telekoma Srbija pomaže u misiji očuvanja, negovanja i promovisanja tradicije, starih zanata i humanitarnog rada.

 

 

Savet za rodnu ravnopravnost jasnog je opredeljenja o potrebi poboljšanja položaja žena, kao i unapređivanja lokalnih zajednica uopšte, te je saradnja sa kompanijom Telekom Srbija ključna u cilju postizanja preduslova za kreiranje i sprovođenje aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje položaja žena, posebno žena na selu. Ovakav primer društveno odgovornog poslovanja koje sprovodi Telekom Srbija pokazuje da svi zajedno moramo voditi računa i o odnosu prema društvenoj zajednici, njenim potrebama, bezbednosti, kvalitetu života i socijalnom stanju“, istakla je Mia Strajin, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodina.

Podrška Telekoma Srbija veoma je značajna za rad udruženja žena i unapređuje odvijanje redovnih aktivnosti.

Maja Vitman, gradska menadžerka grada Pančeva izrazila je zadovoljstvo zbog prilike da u Kačarevu ugostimo predstavnice pokrajinskog Saveta za rodnu ravnopravnost i Kompanije Telekom koji svojima aktivnostima pomažu rad udruženja žena.

Naša udruženja na nivou grada izuzetno dobro rade, a Grad Pančevo tradicionalno izdvaja značajna sredstva iz budžeta. Zahvaljujući tome udruženja mogu da konkurišu za sredstva. Konkurs je otvoren tokom godine, do utroška sredstava. Nekad se desi da se ta sredstva uvećaju u toku godine. Upravo ovo udruženje iz Kačareva, koje je dobilo donaciju od Telekoma, dobilo je sredstva na konkursu grada za kupovinu razboja. Sada zahvaljujući donaciji Telekoma imaju priliku da namenski utroše sredstva tako što će više žena naučiti da radi na razboju. Nadam se da će u budućnosti u udruženju biti sve više i mladih članica, a što je najvažnije da nastave da neguju tradiciju i kulturu kojom obiluje naš Banat, rekla je Maja Vitman.

 

mde

 

Zora Čubrić, predsednica udruženja „Etno kutak“ naglasila je da je njihov osnovni cilj promovisanje kulture, tradicije i turizma Kačareva, ali i Južnog Banata.

Bavimo se i humanitarnim radom, ali i osnaživanjem žena putem različitih radionica i edukacija kako bi mogle da započnu samostalni biznis. Sredstva koja smo dobili od kompanije Telekom Srbija omogućiće nam da kupimo materijal i organizujemo obuku za deset žena za rad na razboju, rekla je predsednica udruženja u Kačarevu.

Pored udruženja iz Crepaje i Kačareva, u okviru projekta „UdruŽene“ Telekom Srbija podržao je i udruženja žena iz Šida, Čerevića, Karavukova, Bača, Tovariševa, Radičevića, Srbobrana, Sivca, Kraljevaca, Jaska, Futoga, Maradika, Izbišta, Vladimirovca, Jarkovca, Kanjiže, Sente i Banatskog Velikog Sela.