KulturaNaslovna

U Bavaništu održan šesti Art Avlija Jazz&Blues festival

Malo banatsko mesto Bavanište je u subotu, 13. jula, još jedanput bilo domaćin muzičkog događaja, karakterističnog za najveće metropole, pa mu se, po svim merilima, može prikačiti prefiks – svetski. Ali i domaćinski. I to iz više razloga.

Detalj iz Art Avlije u Bavaništu

Naime, u ovom selu je tog dana šesti put zaredom upriličen „Art Avlija Jazz&Blues festival”, pod sloganom „Let’s stay together”. A u naumu da sa raznih strana stignu na to egzotično odredište i uživaju u kvalitetnom zvuku vanserijskih umetnika i retko viđenoj gostoljubivosti, više stotina ljudi nije sprečila ni, uslovno rečeno, zabačena lokacija, kao ni najava lošeg vremena.

Srećnici koji su uspeli da dođu do ulaznica (broj karata je bio limitiran) tako su mogli do mile volje da primaju pozitivne vibracije koje su su odašiljali vrhunski interpretatori džeza, bluza, kao i svinga, fankija i drugih srodnih muzičkih pravaca.

Pored nekoliko sastava iz Srbije, dobar štimung najavio je slovenački „Funcognito”, a pravu žurku, nateravši publiku da se opusti i izigra, napravili su „The Uppertones” iz Italije. Njihov neodoljivi mediteranski šarm kao da je zasutavio sive oblake u nameri da pokvare doživljaj. Zapravo, energija koju su emitovali sa bine, toliko je zagrejala duše ljubitelja dobre muzike, da mnogi nisu ni koristili već spremne kišobrane. Na to raspoloženje su se odlično nadovezali gosti iz Njujorka – Marko Churnchetz Trio feat. Jonathan Hoard, koji su predvođeni ekstravagantnim bosonogim vokalnim solistom, sasvim zasluženo zavredeli i bis.

Šlag na torti, bolje reći na ukusnim banatskim kolačima (koji su takođe našli na meniju), bio je koncert verovatno i najvećeg džez imena na ovim prostorima – Vasila Hadžimanova (uz podršku svog benda). Zavesa na ovogodišnji festival spuštena je, kako i dolikuje u ovakvim prilikama, uz jam-session kojeg su otvorili Max Kochetov i Bogran Gumenyuk.

 

 

Pored toga, učesnici ovog jedinstvenog dvorišnog festivala u svakom trenutku mogli su da se neograničeno opkrepljuju odličnom hranom (kobasice, ćevapi, pečurke na žaru…), pravim ječmenim zanatskim pivom i drugim kvalitetnim pićem, a za sve to zaslužno je Udruženje ArtAvlija – Artyard, koje predstavlja skup entuzijasta ujedninjene u želji za promovisanjem raznolikih muzičkih pravaca.