KulturaNaslovna

Pančevo: Izložba „Japanizam u Banatu“ u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju u Pančevu u toku je izložba „Japanizam u Banatu“, u okviru koje su publici prikazani eksponati iz zrenjaninskog i pančevačkog muzeja.

detalj s izložbe

Izloženi su predmeti od drveta, porcelana i svile.

Kulturna razmena između Jugoslavije i Japana počela je 1969. godine, a muzeji u Zrenjaninu, Pančevu i Kikindi čuvaju predmete nastale u poslednjih pedeset godina.

Posetioci izložbe u pančevačkom Narodnom muzeju mogu videti delove nameštaja, pokućstva, ukrasne predmete i slike.

Pošto su Japanci bili najpoznatiji po izradi keramike, porcelana, metala, takvi predmeti su, kako navodi kustos Dejan Vorgić, i najzastupljeniji na izložbi.

Ima nešto malo i nameštaja, a tu su i predmeti koji su nastali pod uticajem Japana, kao što je jedan paravan i dizajn za razglednicu za Sokolski slet u Zrenjaninu, kaže Vorgić.

 

Detalj s izložbe – porcelan

 

Na predmetima iz Japana dominiraju jarke boje, prizori iz svakodnevnog života i tradicije, biljni i životinjski svet. U Pančevu se čuvaju i slike hramova i ljudi, a najinteresantniji eksponat je paravan.

Taj paravan je dizajnirao pionir dizajna na ovim prostorima Dragutin Medenjak. To je slika na svili aplicirana na istoricističku konstrukciju. Tipični primenjeni motivi koji se sreću u japanskoj umetnosti, kazao je kustos Dimitrije Jovanov.

 

Paravan

 

Japan je dugo bio zemlja zatvorena za ostatak sveta. Evropljani su prvi put upoznali njihovu umetnost na svetskoj izložbi u Beču 1873. godine. Od tada se interesovanje za njihove radove i dizajn ne smanjuje.

Izložba u Pančevu će biti otvorena do 12 septembra.