KulturaNaslovna

Sombor: Jednodnevna edukativna ekskurzija na temu snimanja i dizajna zvuka

Učenici i nastavnici Muzičkih škola „Jovan Bandur“ iz Pančeva i „Petar Konjović“ iz Sombora organizovali su jednodnevnu edukativnu ekskurziju na temu snimanja i dizajna zvuka.

Jedanaestoro učenika četvrtog i dvojica učenika trećeg razreda Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“, sa Teoretskog i Vokalno instrumentalnog odseka, u okviru predmeta Audiovizuelna tehnika i Informatika posetilo je 30. septembra Muzičku školu “Petar Konjović”, odsek Dizajn zvuka (www.dizajnzvuka.artmreza.com), sa nastavnicom Ljiljanom Radosavljević i direktorom škole Mihajlom Jovićem. Njih su ugostili učenici sva četiri razreda Srednje muzičke škole iz Sombora i nastavnici uskostručnih predmeta Željka Milošević i Goran Kulić kao i direktorka škole Milena Despotović.

Poseta je organizovana kako bi učenici stekli uvid u celokupan proces snimanja, obrade i produkcije zvuka u praksi. Zajednički rad učenika i nastavnika obe škole imali su za cilj podizanje nivoa znanja, razmenu iskustava kao i podsticanje timskog rada i vršnjačkog učenja.

Ideja o ovoj saradnji proistekla je iz kontakta nastavnika Ljiljane Radosavljević i Željke Milošević nakon završenog Šestog republičkog takmičenja srednjoškolskih tonskih snimaka (www.tsts.artmreza.com), maja 2019. na kojem su učestvovali učenici pančevačke Muzičke škole.

Ovo takmičenje organizuje Muzička škola „Petar Konjović“ u saradnji sa Udruženjem „Art mreža“ iz Novog Sada radi poboljšanja i unapređenja kvaliteta obrazovanja iz oblasti muzičke produkcije kao i podsticanje mladih na kreativan rad i stvaralaštvo.

Ova poseta je, po mišljenju đaka i nastavnika, bila uspešna i u potpunosti postigla unapred postavljen cilj.

Nakon višesatnog snimanja pesme Money, Money, Money grupe ABBA, nastavnici stručnih predmeta Željka Milošević i Goran Kulić su održali predavanje na temu obrade zvuka. Učenici obe škole su na prihvatljiv način pokazali da umetnost i nauka mogu da budu itekako zabavni.

Đacima je u praktičnom radu postalo jasno koliko je važno da izvođači na snimanje dolaze potpuno pripremljeni i da je potrebno uraditi dobro osmišljen plan snimanja.

Đaci su pored edukacije imali prilike i da se druže i međusobno povežu, razmene iskustva, ideje kao i predloge za narednu saradnju.