KulturaNaslovna

Takmičenje za tamburu i mandolinu “Maksa Popov” održano je u Pančevu

U Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu održava se drugo međunarodno takmičenje za tamburu i mandolinu „Maksa Popov“.

Prijavljena su 24 takmičara iz više gradova Srbije: Rume, Bečeja, Pančeva, Sremske Mitrovice i Novog Sada. Učesnici iz inostranstva izostali su zbog pandemije virusa kovid-19.

Ovogodišnje takmičenje održava se bez publike uz poštovanje svih preporučenih mera protiv virusa kovid-19.

Mihajlo Jović, direktor Muzičke škole “Jovan Bandur” kaže da mu je drago što je ovo takmičenje zaživelo.

Mihajlo Jović, direktor Muzičke škole „Jovan Bandur“ Pančevo

Ovo je drugo takmičenje “Maksa Popov” koje je dobilo ime po našem čuvenom tamburašu, Pančevcu, koji je bio vođa ansambla kolo posle oslobođenja nakon Drugog svetskog rata. Mnoge njegove kompozicije tamburaši izvode na takmičenjima i dan danas. Ove godine imamo više prijavljenih takmičara u odnosu na prošlu godinu, ali su izostali takmičari iz inostranstva zbog aktuelne pandemije virusa kovid – 19, kaže Jović.

Ove godine nije bilo moguće organizovati takmičenje za tamburaške orkestre, tako da su nastupili samo solisti.

Već smo organizovali dva takmičenja ove godine: “Mita Topalović” za kamernu muziku i za solo pevanje. Vrlo smo organizovani. Pridržavamo se svih propisanih mera. U školu ulaze samo profesori, korepetitori i učenici. Škola radi onlajn tako da u zgradi nema nikoga osim takmičara. Proveravamo prostorije posle svaka dva nastupa i vršimo dezinfekciju i zadovoljni smo kako se takmičenje sprovodi. Imamo takmičare iz Pančeva, Rume, Sremske Mitrovice, Bečeja i Novog Sada, kaže Mihajlo Jović.

Takmičenje je organizovano tako da svi profesori koji imaju predstavnike u određenim kategorijama su ujedno i članovi žirija upravo da bi mogli da razmene iskustva i mišljenja.

Ovo takmičenje je važno, jer se dešava pred Republičko takmičenje i s obzirom na to da su deca zaista imala malo mogućnosti da nastupaju na nekim koncertima ovo je prilika da još jednom provere svoje mogućnosti, kaže Jović.

Na takmičenju “Maksa Popov” u Pančevu nastupili su učenici u kategorijama od drugog razreda niže škole do četvrtog razreda srednje škole.