DruštvoNaslovna

Vršac: posađeno hiljadu stabala vetrozaštitnog pojasa

U okviru sveobuhvatne akcije pošumljavanja Srbije, pod sloganom „Zasadi svoje drvo i negujmo ga zajedno“, u Vršcu je posađeno hiljadu stabala, koja će činiti vetrozaštitni pojas uz međunarodni put ka susednoj Rumuniji.

Vršcu nedostaju drvoredi, ne zato što u tom gradu nema dovoljno zelenila već zato što ima vetra, koji često duva olujnom jačinom. Vetrozaštitni pojasevi su u ovom delu Banata neophodni jer vetar zimi često nanosi smetove i blokira saobraćajnice.

Slobodan Jovanov, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu kaže da je planirana deonica sadnja u dužini od četiri kilometra.

Sadimo jasen, jedan drvored, dok na proleće očekujem da ćemo da sadimo niže rastinje, kaže Slobodan Jovanov.

Ni vetar, čiji su udari u Vršcu dostizali 100 kilometara na sat, nije sprečio veliki broj đaka i građana da zasade svoje drvo. Akciju su podržali i brojni sportisti grada Vršca. Damir Fejzić, reprezentativac Srbije u taekvondou kaže da se rado odazvao ovoj akciji jer je priroda potrebna ljludima, a ne i ljudi njoj.

Imamo Vršački breg, a hteli smo sada i na ravnici da zasadaimo koje drvo, kazao je Damir Fejzić.

Ovo je, kažu u gradskoj upravi, samo prva u nizu ovakvih akcija.

Danas je to ova lokacija, a u budućnosti lokalna smaouprava će odrediti još nekoliko njih gde ćemo nastaviti našu akciju sadnje, rekla je Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca u izjavi za RTS.

U akciji je učestvovalo više od 500 Vrščana, đaka i sportista koji su sadili stabla jasena duž međunarodnog puta ka rumunskoj granici.

U akciju su se uključila udruženja penzionera, invalida rada, SUBNOR, Lovačko udruženje „Fazan“ kao i veliki broj zaposlenih u kulturi, zdravstvu, javnom sektoru, a posebnu društvenu odgovornost pokazali su zaposleni u obrazovanju koji su i pored ovakvog vremena i nesnosnog vetra uspeli da animiraju oko tri stotine đaka osnovnih i srednjih škola da daju veliki doprinos uspešnom sprovođenju ove akcije.

Sadnice Belog jasena, sve pripreme i tehničku podršku akciji obezbedilo je JKP „Drugi oktobar“ čiji su zaposleni takođe bili na terenu sa svojim sugrađanima.