DruštvoNaslovna

Kovačica: Predstavnici MMF sa ministrom energetike obišli vetropark

Vetropark Kovačica u petak, 22. novembra, na poziv Narodne banke Srbije posetio je zamenik izvršnog direktora MMF-a Tao Zang. U ovoj vetroelektrani snage 104,5 megavata proizvodi se oko jednog procenta struje u Srbiji.

Glavna tema posete ticala se obnovljivih izvora energije i održivog razvoja. Upravo je tema održivog razvoja ona za čiju je podršku zainteresovan MMF, a politika Međunarodnog monetarnog fonda je da u narednom periodu podrži održivi razvoj i zelenu energiju.

Ovim povodom, zamenik izvršnog direktora te finansijske institucije u pratnji ministra energetike Srbije, Aleksandra Antića, posetio je Vetropark Kovačica.

U izjavi za medije Zang Tao izjavio je da mu je drago da je posetio ovaj vetropark, jer je on značajno dostignuće koje pokazuje privrženost ne samo vlade, već i industrije proizvodnji enerije na održivoj osnovi.

To ekonomiju čini zelenijom, čistijom, i pokazuje kako možemo da proizvodimo tako da istovremeno čuvamo okolinu i obezbedimo energiju našoj ekonomiji, rekao je Zang Tao.

Ministar Aleksandar Antić podsetio je da je Srbija u proteklih nekoliko godina napravila značajan napredak u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a samo u poslednje dve godine su realizovani projekti snage veće od 400 megavata iz obnovljivih izvora energije.

On je izrazio nadu da naredne godine dostignemo zacrtani cilj i da 27 odsto energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

Nakon posete Vetroelektrani Kovačica, predstavnici MMF i vetroparka posetili su kovačičku Galeriju naivne umetnosti iz Kovačice gde su imali prilike da se upoznaju sa stvaralaštvom kovačičke škole naivaca, da pogledaju trenutnu postavku, ali i da probaju banatsku štrudlu i tradicionalne kiflice.

U Galeriji naivne umetnosti, pored direktorke Ane Barca, delegaciju predstavnika MMF-a pozdravila je i pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Slađana Bekić.