DruštvoNaslovna

Grad Pančevo nagradio najbolje maturante srednjih škola

Grad Pančevo je i ove godine nastavio dugogodišnju tradiciju nagrađivanja najboljih maturanata srednjih škola. Iz budžeta grada izdvojena su sredstva u iznosu od blizu 650.000 dinara za dobitnike diplome „Vuk Karadžić“ i priznanje „Učenik generacije“, odnosno 12.000 za pojedinačnu nagradu.

Od 54 nagrađenih maturanata 49 su dobitnici diplome „Vuk Karadžić“, 7 su dobitnici diplome „Vuk Karadžić“ i pohvale „Učenik generacije“, a četvoro su „Učenici generacije“.

Nagrade je maturantima danas svečano uručio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov u prisustvu Tatjane Božić, članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje. Zbog preporučenih mera Vlade Srbije u zaštiti od virusa korona ove godine u sali nisu bili roditelji i nastavnici već samo nagrađeni maturanti.

Muzički program ovom prilikom izveli su učenici i nastavnici Muzičke škole Jovan Bandur“.

Grad je takođe ove godine, srednjim školama uplatio sredstva u ukupnom novčanom iznosu od oko 90.000 dinara za kupovinu poklon knjiga. Ove knjige su maturantima podeljene na završnim svečanostima u njihovim školama.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva podseća da Grad prethodnih 4 godine, od 2016. godine vodi aktivnu omladinsku politiku.

Ovi ljudi koji su danas nagrađeni su ono najbolje što grad Pančevo ima i oni su budućnost našeg grada i zato je Grad Pančevo uveo praksu i nastavlja sa tom praksom i nastaviće u budućnosti nagrađivanje maturantkinja i maturanata, koji su nosioci “Vukove diplome” i nosioci zvanja “Učenika generacije”. Od 2016. broj nagrađenih učenika iznosi nešto više od 300. Grad je za tu namenu izdvojio više od tri miliona dinara i izdvojio je zaista veliku sumu, oko 400 hiljada dinara za nabavku knjiga. Ipak same cifre u konkretnom slučaju ne znače puno. Znači mnogo više njihova budućnost i da su oni u stvari budućnost ovog grada i da će oni da stvaraju jednu mnogo lepšu budućnost i tradiciju našeg grada Pančeva kao industrijskog grada i ne samo kao industrijskog grada, nego kao grada koji je pogodan za jedan kvalitetan život, izjavio je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

 

 

Najviše nagrađenih je iz Gimnazije „Uroš Predić“, a Isidora Dalić, nagrađena maturantkinja Gimnazije kaže da mladima izuzetno znači to što ih je i Grad Pančevo nagradio.

Znači puno zato što time podstiče učenike da se više trude, da uče i da njihov rad bude prepoznat i da se nagradi, tako da prilično je lepo što Grad Pančevo pruža tako nešto učenicima. Grad Pančevo nas je nagradio kada smo osvojili nekoliko nagrada na republičkom takmičenju iz književnosti, kao i mnogih drugih stvari. Znam da nisam jedina koja je dobijala nagrade od Grada Pančeva, ali svakako da sam zahvalna što se to i ranije dešavalo, izjavila je Isidora Dalić, nagrađena maturantkinja.

Od generacije od oko 1.200 maturanata srednjih škola koji su ove godine završili srednju školu u gradu Pančevu, njih 53 su stekli diplomu “Vuk Karadžić” ili pohvalu “Učenik generacije”, ili oba priznanja zajedno.

 

 

Dobitnici ovih vrednih priznanja su maturanti iz sledećih srednjih škola iz grada Pančeva:

1. Gimnazija “Uroš Predić” – 24 nagrađenih
2. Medicinska škola “Stevica Jovanović” – 5 nagrađenih
3. Ekonomsko -trgovinska škola “Paja Marganović” – 11 nagrađenih
4. Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” – 2 nagrađenih
5. Tehnička škola “23. maj” – 3 nagrađenih
6. Mašinska škola “Pančevo” – 3 nagrađenih
7. Poljoprivredna škola “Josif Pančić” – 1 nagrađen
8. Muzička škola “Jovan Bandur” – 2 nagrađenih
9. Baletska škola „Dimitrije Parlić“ – 1 nagrađen
10. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ – 1 nagrađen

Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo je predložio da se zbog izuzetnih rezultata i isticanja u radu Regionalnog centra u Pančevu, nagradi i maturantkinja iz Pančeva, dobitnik diplome „Vuk Karadžić“ u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, Maša Cucić.

 

 

Iz budžeta grada u ovoj godini izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 648.000 dinara za nagrađivanje 54 dobitnika diplome “Vuk Karadžić” i pohvale “Učenik generacije” u srednjim školama. Pojedinačni novčana nagrada iznosi 12.000 dinara.

Takođe za kupovinu poklon-knjiga za nagrađivanje najboljih maturanata srednjih škola, uplaćena su sredstva u ukupnom iznosu od 91.500 dinara.