NaslovnaTurizamZanimljivosti

Sećanja: pre 30 godina održana prva gastronomska manifestacija u Dolovu „Vidovdanski otkosi“

Pre 30 godina, tačnije 30. juna 1990. godine u Dolovu je održana je prva gastronomska turističko-privredna manifestacija pod nazivom „Vidovdanski otkosi“.

Ova manifestacija je održana samo jednom, a mnogi je smatraju pretečom Štrudlijade.

Uz Štrudlijadu, od gastronomskih manifestacija u Dolovu se do danas u kontinuitetu održavaju Vinarijada, Gulašijada i Kotlić. Vinarijada i Štrudlijada su dve vodeće gastronomske manifestacije u Dolovu. Dolovačka gulašijada polagano izgrađuje svoj imidž, dok se Dolovački kotlić organizuje sporadično, u zavisnosti od interesovanja organizatora.

 

 

Organizatori turističko-privredne priredbe „Vidovdanski otkosi“ su osnivači Turističkog društva „Peščane doline“.

Jedan od osnivača, Ivan Prvulj, kaže da je naziv društva imao asocijaciju na prirodnu vezu Dolova i Deliblatske peščare. Potencijal ove veze Prvulj je video u mogućnosti da se u Dolovu proizvodi domaća hrana i obezbedi smeštaj za korisnike usluga seoskog turizma, što bi uz obližnju Peščaru, kao turističku regiju koja poseduje izvanredne klimatske uslove (vazduh, voda, šume, lekovito bilje i životinjski svet), dalo celovitu turističku ponudu.

 

 

Danas imamo neke od razvijenih kulturno-turističkih sadržaja gde postoji veza između Dolova i Deliblatske peščare, odnosno obližnjeg lokaliteta Leanka: Manifestacija „U smiraj dana“ i „Salaš kod mog Đoke“ koji se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađene crkve Sv. Vasilija Ostroškog na Leanci.

„Vidovdanski otkosi“

Vidovdan je tradicionalno praznik vezan za dan kada se završavala školska godina uz svečanu dodelu knjižica i knjiga najboljim đacima. Posle školske svečanosti, domaćin kuće sa svojom porodicom, u zaprežnim kolima, odlazi na njivu koja je zasejana pšenicom, da vidi da li bi kosidba mogla uskoro početi. Prvi otkos se vezuje u snop, odvozi kući i simbolično rasprostire u gumnu. Ono što sledi je kosidba žita, dovoženje otkosa žita kući, vršidba žita u starim vršalicama, odlaganje zrna u ambaru i mlevenje (meljava) žita po potrebama domaćinstva.

 

 

„Zrno pšenice“ je predstavljalo idejno središte i početak manifestacije/priredbe „Vidovdanski otkosi“ (pokazati šta se sve od zrna pšenice može napraviti).

Tog 30. juna 1990. godine organizovano je takmičenje u tradicionalnom košenju pšenice u kom je učestvovalo šest ekipa kosača sa rukovedačicama iz Dolova.

 

 

List „Zora“ je u okviru manifestacije organizovala akciju „Zlatne ruke“ u okviru koje su se takmičile domaćice iz Dolova u kvalitetu proizvoda pravljenih od pšeničnog brašna (štrudle, pogače, krofne i drugo).

Organizatori su na plakatu manifestacije pozvali posetioce da pogledaju ikonostas Male crkve u Dolovu, delo slikara Paje Jovanovića i tada aktuelnu postavku zbirke etno-predmeta u kući Marije Petrov.

 

 

Kao i samo zrno pšenice, koje je bila inspiracija manifestacije „Vidovdanski otkosi“, tako je ova manifestacija bila „idejno zrno“ iz kog su se razvile ostale manifestacije koje su nastavile u kontinuitetu da se održavaju u Dolovu i da sa uspehom promovišu kulturno-istorijsko nasleđe Dolova. Zahvaljujući manifestacijama, otkrivaju se i razvijaju kulturno-turistički potencijali Dolova.

U godini kada Dolovo obeležava 360 godina od prvog pominjanja u pisanim izvorima, značajno je pomenuti i ovaj mali jubilej od 30 godina, kao repernu tačku razvoja manifestacionog turizma u Dolovu.

M. Prvulj