KulturaNajaveNaslovna

Salon fotografije „Ivanovo u fokusu“ 15. avgusta

U Domu kulture Ivanovo će 15. avgusta, kao i svake godine, biti organizovano svečano otvaranje Salona umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“, kada će biti proglašeni i dobitnici nagrada.

Otvaranje ovog 13. Salona zbog pandemije virusa korona najverovatnije će biti organizovano putem interneta.

Marko Guran, direktor Doma kulture „Žarko Zrenjanin“ u Ivanovu kaže da su ove godine zbog pandemije virusa korona specifični uslovi za organizovanje Salona, a izostalo je i tradicionalno održavanje Foto safarija.

Kao i svake godine na konkurs za „Ivanovo u fokusu“ fotografi su mogli da šalju svoja dela u dve kategorije: prva je na temu „Ivanovo“, a druga je „Slobodna tema“. Na konkurs je stiglo oko 800 fotografija iz šest zemalja, a već godinama omogućavamo da se one dostavljaju putem interneta. Obično nam na konkurs stiže oko 1.200 fotografija, tako da je broj pristiglih pokazatelj koliko je umetnicima značajan naš Salon i kako su se, uprkos pandemiji, potrudili da pošalju što više radova, izjavio je Marko Guran.

Žiri, koji čine poznati i afirmisani članovi Foto saveza Srbije, zasedao je 19. jula.

Imena dobitnika ćemo obelodaniti na dan kada budemo organizovali otvaranje izložbe. Kako će otvaranje izgledati zavisiće naravno od preventivnih mera koje budu u tom trenutku na snazi, ali najverovatnije je da će biti onlajn. Ipak, izložba će biti otvorena 15 dana i svi zainteresovani će moći da je obiđu, ali uz nošenje zaštitnih maski i ograničen broj ljudi u Galeriji, objasnio je Marko Guran.

Interesantno je da je i ove godine stiglo dosta fotografija na temu „Ivanovo“, iako ove godine nije bilo Foto safarija.

Oko 130 fotografija je stiglo na temu „Ivanovo“ što je otprilike u istom broju, kao i svake godine. Razlika je samo u tome što su to ili fotografije od prethodnih godina ili od ove godine, ali nastalih u samostalnoj organizaciji fotografa. Naime, kad je ukinuto vanredno stanje, posebno u junu, imali smo dosta posetilaca i fotografa koji su dolazili pojedinačno ili u manjim grupama da fotografišu Ivanovo kako bi poslali fotografije na naš konkurs, kaže Marko Guran.

Ipak, u Ivanovu se nadaju da neće biti prekidanja tradicije i da će možda u oktobru organizovati ovogodišnji Foto safari ukoliko zdravstveni i epidemiološki uslovi to dozvole.

Organizator Salona fotografije je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ iz Ivanova, a suorganizator je Foto grupa „Dunavac“ iz tog mesta.