DruštvoNaslovna

Na jezeru u Kačarevu održana radionica veza

Udruženje „Etno kutak“ iz Kačareva u četvrtak, 6. avgusta, na jezeru u tom mestu, organizovalo je radionicu veza.

Zora Čubrić, predsednica Udruženja „Etno kutak“ kaže da su radionicu organizovali kako bi posetiocima na jezeru, ali i svojim meštanima pokazali deo onoga što članice Udruženja rade.

Odlučili smo da ovaj put pokažemo vezene proizvode, ali i da pružimo priliku svima koji žele da se oprobaju u vezu. Zbog aktuelne zdravstvene situacije nismo se okupili u velikom broju, ali smo iskoristili današnje popodne da ga provedemo na jezeru i da se uz pridržavanje mera družimo. Poziv za radionicu smo objavili na našoj fejsbuk stranici i svi koji su želeli da nam se pridruže, došli su. Ima i mladih, a to nam je jedan od ciljeva, da nam se priključi što više mladih koji bi radili sa nama da zajedno očuvamo našu tradiciju, kulturu i stare zanate, kaže Zora Čubrić.

 

 

Osim posetilaca na jezeru, radionicu i učesnice su obišli i Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva i od nedavno pokrajinska poslanica, Marko Mladenović, republički poslanik, kao i predstavnici Mesne zajednice.

Pokazalo je da se radionica veza bila prava stvar, jer se dosta žena zainteresovalo za ovu tehniku i pokušalo je da izveze neki detalj. Među učesnicama radionice bila je i Sara Krstić iz Kačareva, kojoj je ovo bio prvi put da se oprobala u vezu.

Nikad do sad nisam probala vez, oduvek mi je delovalo zanimljivo i sad sam iskoristila priliku da dođem na jezero i probam da vezem. Ispostavilo se da mi ide odlično. Uzela sam da vezem neko cveće, ne deluje mi za sada komplikovano. Mislila sam da je komplikovanije, ali sad kad sam probala vidim da nije. Mislim da ću i kod kuće nastaviti da vežbam da vezem. Sve ovo mi deluje zanimljivo tako da mislim da ću i da se učlanim u udruženje kako bih probala da naučim i ostale tehnike veza i drugih ručnih radova, ispričala nam je Sara Krstić.

 

 

Pokrajinska poslanica iz Pančeva Ivana Rosić je takođe na radionici počela da veze jedan cvetni motiv, ali je već imala prilike da se oproba u vezu.

Svoj prvi rad uradila sam na jednoj radionici u Udruženju „MNRO“ u Pančevu. S obzirom da je „Etno kutak“ odlučio da organizuje radionicu veza, rado sam se odazvala, jer sam već prvi put shvatila da mi vez apsolutno prija i da baš odmara. Članice svih udruženja žena na teritoriji Pančeva su apsolutno predane svom radu, dosledne su uvek onome što njihova udruženja rade i ciljevima zbog kojih su osnovana, pre svega očuvanju tradicije i raduje me što su uspele da nađu načina da organizuju radionicu na otvorenom i uz poštovanje preventivnih mera. Raduje me i što čujem da ima devojaka zainteresovanih da se uključe u rad udruženja i nastave sa očuvanje starih zanata, kaže Ivana Rosić.

 

 

Zuzana Stojkov je članica Udruženja „Etno kutak“ i na radionici veza je rado svim zainteresovanim ženama rado pokazivala kako se veze.

Drago mi je što su žene zaista zainteresovane da nauče da vezu. To je važno, jer mora da se voli to što se radi. Za vez je potrebno i puno strpljenja. I mi koji im pokazujemo moramo da imamo strpljenja prema početnicima, pogotovo kad vidimo da žele da nauče kako se pravilno veze. Za sada u udruženju ne radimo komplikovane tehnike veza. Uglavnom radimo bod pokrstica, krstići, ovaj jednostavan ili pun bod. Za beli vez ili na „panami“ potrebno je mnogo više vremena. Mi pravimo lepe vezene stvari u okviru vremena kojim raspolažemo. Ja najviše volim vez i to pun bod. To mi je najlepše, jer boje mogu da se ukombinuju lepo a i sam rad izgleda najlepše, kaže Zuzana Stojkov.

 

 

S obzirom da je radionica veza lepo prihvaćena od meštana Kačareva i posetilaca jezera, u „Etno kutku“ razmišljaju i da narednih nedelja organizuju još neku radionicu sa drugom temom.

Udruženje je lane u avgustu organizovalo prvu likovnu koloniju na jezeru, a u junu i manifestaciju koja se zove „Tragom nacionalnosti“, ali su one izostale ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije. Na manifestaciji „Tragom nacionalnosti“ preprošle godine je predstavljena slovačka, a prošle rumunska tradicija. Ukoliko sledeće godine prilike budu dozvolile, i likovna kolonija i manifestacija „Tragom nacionalnosti“ ponovo će biti organizovane, kažu u Udruženju „Etno kutak“ iz Kačareva.