KulturaNaslovna

Knjiga „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ u Novom Sadu

Knjiga „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ predstavljena je u petak, 23. oktobra u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Knjigu „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ objavio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Reč je o dvojezičnoj luksuznoj monografiji čiji je autor Aleksis Trud. On je profesor Univerziteta u Versaju i vodeći stručnjak za francusko-srpske odnose.

Knjiga predstavlja presek istorijskih veza između dve zemlje. Posebna pažnja je posvećena ličnostima i kulturnom nasleđu značajnim za veze ovih država i naroda.

 

 

Na promociji se govorili prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Vladimir Marinković, rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu, dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, prof. dr Nenad Krstić, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dr Vladimir Kolarić, urednik monografije i dr Aleksis Trud.

Učesnici su ukazali na značaj revitalizacije srpsko-francuskih odnosa koji imaju dugu istoriju i nesumnjivu važnost za obe zemlje. Ukazali su na doprinos knjige Aleksisa Truda koja ne pouzdan i pristupačan način daje širok pregled istorijata ove značajne teme, kao i na činjenice da je ona ovom prilikom predstavljena baš u Matici srspkoj, kao jednoj od temeljnih institucija u istoriji srpske kulture.

Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, autoru monografije o srpsko-francuskom prijateljstvu, Aleksisu Trudu, uručio Plaketu Matice.

 

 

Prethodna promocija knjige „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ održana je 22. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Učestvovali su direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuela Buara, recenzenti knjige dr Mileta Bjelajca i dr Aleksandre Kolaković.

Takođe, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka otvorena je izložba o francusko-srpskim odnosima, koja pored panoa sadrži i arhivske filmove od značaja za temu.