DruštvoNaslovna

Satmari: izgradnja stadiona u Bačkoj Topoli pozitivno će uticati na ekonomiju

U Bačkoj Topoli gradi se stadion TSC, fudbalskog kluba koji se sada takmiči u najvišem domaćem rangu. Objekat se nalazi nadomak Akademije fudbalskog kluba, u koju je Vlada Mađarske uložila oko 9,5 miliona evra.

Predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari smatra da ova investicija nije bitna samo zbog sporta, već i zbog pozitivnog uticaja na ekonomiju, ali i samo društvo.

Gradi se stadion pored zatvorenog bazena, koji bi trebalo da bude otvoren u maju iduće godine. Kapacitet stadiona je 4.200 gledalaca. U sklopu stadiona u planu je izgradnja i hotela. Sve su to važne investicije za našu zajednicu. Investitor je ovdašnji sportski klub, a finansira se iz sredstava Vlade Mađarske, kazao je Satmari.

On je dodao da kada je reč o saradnji dve države, Bačka Topola je konkurisala kod „Betlen Gabor” fondacije i za rekonstrukciju građevine koja je prvobitno bila planirana za hotel u centru. Sada se računa da će tu da se preseli Opštinska uprava.

Ukoliko nam budu odobrena sredstva, to će takođe biti projekat koji se finansira iz budžeta Mađarske, kazao je Satmari.

Sve važnije mesto u ostvarivanju prihoda ima i turizam i značajno je što su Kaštel i hotel renovirani. Satmari kaže da je velika posećenost i nakon izgrađene pešačke staze na istočnoj strani Bačkotopolskog jezera. Građani često vikendom šetaju od Bačke Topole do Zobnatice, koja je u privatnom vlasništvu i koja je nakon nove promene vlasnika, dobila i novo rukovodstvo.

Kako bi se privreda i dalje razvijala, organizovale turističke manifestacije i druge aktivnosti, važno je izboriti se sa pandemijom virusa kovid-19. Zbog toga predsednik Opštine Bačka Topola apeluje na svoje sugrađane da se čuvaju, nose zaštitne maske, održavaju fizičku distancu, jer je sada najvažnije očuvati zdravlje svakog čoveka.

Tekst: M. Stakić/Dnevnik
Foto: S. Šušnjević