DruštvoNaslovna

U Banatskom Novom Selu ove školske godine otvoreno odeljenje Muzičke škole „Jovan Bandur“

U OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Banatskom Novom Selu ove školske godine otvoreno je istureno odeljenje Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva. Pohađaju ga deca iz ovog i okolnih sela koja kažu da im mnogo znači što ne moraju da putuju do Pančeva da bi stekli muzičko obrazovanje.

Ovo odeljenje u Banatskom Novom Selu trenutno pohađa 25 učenika, a zbog velike zainteresovanosti u školi se nadaju da će sledeće godine upisati mnogo više đaka u prvi razred Muzičke škole.

Od naših domaćina saznali smo da nije slučajno što je za otvaranje ovakvog odeljenja izabrano Banatsko Novo Selo. Odavde potiče više akademskih muzičara, a bilo je i mnogo zainteresovanih iz okolnih mesta.

Tu su nam blizu i Kačarevo, Vladimirovac, Alibunar, Dolovo… Iz tih mesta deca mogu da se upišu u ovo istureno odeljenje i biće im bliže i lakše za pohađanje. Jako je značajno što smo dobili ovo istureno odeljenje Muzičke škole, jer ima dosta učenika iz Banatskog Novog Sela koji pohađaju Muzičku školu. Ovo pomaže i učenicima i roditeljima i ne samo ovde, već i okolnim mestima, jer smo mi na strateški dobroj poziciji. Deca su podeljena u dve grupe, nastava se odvija i u ovoj sadašnjoj situaciji jako dobro i dobro je organizovana, kaže direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Banatskom Novom Selu Marinel Blaž.

Mihajlo Jović, direktor Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva zadovoljan je i interesovanjem đaka za muzičkim obrazovanjem, kao i kako se odvija nastava.

Za sada su otvorena četiri odseka: gitara, tambura, violina i harmonika. Za sledeću godinu planiramo još neki odsek da otvorimo. Biće to verovatno klavir i solo pevanje. Nastava se izvanredno odvija, deca su zainteresovana, profesori su vrlo savesni, tako da sam i ja izuzetno zadovoljan, rekao je profesor Mihajlo Jović.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje kaže da je odeljenje Muzičke škole otvoreno je uz pomoć Grada Pančeva.

Grad je podržao predlog Muzičke škole da otvori istureno odeljenje u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Banatskom Novom Selu, tako da ovog septembra imamo jedno odeljenje od 25 učenika. To je posebno značajno, jer je velika stvar što deca ne moraju da putuju u Pančevo, pa se nadamo da ćemo i u drugim naseljenim mestima gde za to bude bilo interesovanja u narednom periodu pomoći da se otvore nova odeljenja, rekla je Božić.

Pored ovoga, lokalna samouprava je izdvojila tri miliona dinara za tekuće održavanje škola.

Bazirali smo se na one radove koje su direktori tražili, navodeći ih kao neophodne. Vezani su uglavnom za zdravstveno higijenske uslove, krečenje, zamena podova, stolarije i slično. U školi u Banatskom Novom Selu između ostalog urađena je i sanacija kotlarnice. Pored tih tri miliona uloženo je i milion i trista hiljada za sanacije kotlarnica u 4 osnovne škole na teritoriji grada Pančeva, kaže članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić.

Kako saznajemo, uskoro bi moglo biti otvoreno još jedno odeljenje Muzičke škole u Omoljici ili nekom drugom naseljenom mestu na području grada Pančeva gde za to vlada najveće interesovanje đaka i njihovih roditelja.