DruštvoNaslovna

Višejezične table s nazivima ulica u Vojlovici u Pančevu

Postavljanjem višejezičnih tabli s nazivima ulica u Vojlovici, ali i drugim mestima na svojoj teritoriji u kojima žive pripadnici raznih nacionalnih zajednica, Pančevo je još jednom potvrdilo da je multietnička sredina koja poštuje i uvažava različitosti.

Trenutno se u naselju Vojlovica u Pančevu postavljaju table s nazivima ulica na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku.

Maja Vitman, gradska menadžerka podsetila je da su na teritoriji grada Pančeva u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, a da su na osnovu zakonske regulative i izmene statuta Grada Pančeva u avgustu 2019. godine, pored srpskog, na teritoriji naseljenih mesta u službenoj upotrebi i jezici i pisma nacionalnih manjina.

Ove izmene odnose se na Ivanovo gde smo uz srpski dodali i mađarski i bugarski jezik i njihovo pismo. U Banatskom Novom Selu dodat je rumunski jezik i pismo, a u Jabuci i Kačarevu makedonski jezik i pismo, dok je na teritoriji samog grada, u naselju Vojlovica dodat mađarski jezik i pismo. Pošto ovde tradicionalno, pored Srba i Mađara žive i Slovaci, a imamo dobre međusobne komšijske odnose i saradnju, lokalna samouprava je izdvojila sredstva da se postave trojezične table na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku. Ovu praksu ćemo nastaviti i u drugim naseljenim mestima, rekla je Maja Vitman.

 

 

Nandor Balog, predsednik Mesne zajednice Vojlovica rekao je da će biti postavljeno 136 tabli i da će one biti postavljene na uglu svake od ulica u ovom naselju.

Marton Nemet je član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara GO Pančevo i odbornik u Skupštini grada Pančeva i zahvalio se Gradu Pančeva što je pristupio ovom, kako je rekao, istorijskom projektu za mesnu zajednicu Vojlovica.

Što se Vojlovice tiče ponovo je uveden mađarski kao službeni jezik čime su stvoreni zakonski uslovi da se table sa nazivima ulica ispišu i na mađarskom jeziku. Ovo je jako značajno za razvijanje već dobrih međunacionalnih odnosa u ovoj višenacionalnoj sredini sa velikim brojem mešovitih brakova u kojima se neguju tradicionalne vrednosti nacionalnih manjina, istakao je Nemet.

 

 

Dr Branislav Kulik je sveštenik u slovačkoj evangeličkoj crkvi u Vojlovici i odbornik u Skupštini grada Pančeva istakao je da su table s nazivima ulica značajne jer pomažu ljudima u orjentaciji, kako stanovnika tako i onih koji prolaze kroz Vojlovicu.

Kada se 2008. godine menjao statut Grada Pančeva slovački je izgubio status službenoj jezika na teritoriji grada, ali nastojimo da ga vratimo u upotrebu i na ovakve načine, kao što je postavljanje trojezičnih tabli s nazivima ulica. Slovački narod je u Vojlovici od početka. Mi smo osnovali ovo naselje i srpski, mađarski i slovački jezik su se oduvek ovde koristili kao jezici komunikacije. Većina stanovništva ovde govori minimalno dva, a mnogi i sva tri jezika tako da je nekako i prirodno da i table ulica imamo na sva tri jezika. Zato ovaj potez Grada Pančeva pozitivno očekujemo, rekao je Kulik.

 

 

Plan lokalne samouprave je da se u narednom periodu postave nove table i u Ivanovu, Banatskom Novom Selu, Jabuci i Kačarevu.

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts