DruštvoNaslovna

Opština Žabalj – mesto gde se spajaju istorija i kultura

Žabalj je veliko, uređeno mesto, s karakteristikama gradskog naselja. Najznačajnije je mesto Šajkaške oblasti koju karakteriše niz kulturno-istorijskih specifičnosti. U pravoslavnoj crkvi je poznati ikonostas – rad Đorđa Krstića. Kraj Žablja, na obali Tise, smeštena je bogata Zavičajna muzejska zbirka.

Žabalj je na raskrsnici puteva između Bačke i Banata, sa Zrenjaninom je povezan starim i novim putem. Pored toga kroz njega prolazi put koji povezuje Novi Sad i Titel, a preko Čuruga i Bečeja povezan je sa Kanjižom. Ovako povoljan geografski položaj uticao je na to da se preko Žablja izgradi železnička pruga koja je povezala Novi Sad sa Bečejom i Sentom. Žabalj je u razvijenom poljoprivrednom području, gde se nalazi velika šećerana i manji privredni pogoni.

Teritorija opštine Žabalj izuzetno je bogata vodnim tokovima i to reke Tise, Mrtve Tise, Jegričke i razgranate kanalske mreže koja čini sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Na reci Jegrički se mogu pecati šaran, babuška, crvemperka, barski karaš, deverika, štuka, smuđ, som, cvergl, čikov, pa i linjak.

Od tradicionalnih minifestacija ističu se vinogradski bal u Čurugu, Žabaljski dani u Žablju, međunarodni etno festival filma i fotografije Paunovo pero, zatim Veslačka regata na staroj Tisi i još mnogo toga.

Ono što još izdvaja ovu opštinu od drugih opština u Vojvodini jesu i njeni spomenici po kojima je i opština dobila veliki istorijsko-kulturni značaj kako u Vojvodini, tako i u čitavoj Srbiji.

Spomen kompleks Crna Ćuprija je komemorativni prostor površine 472 hektara, koji se nalazi 10 kilometara od Žablja, na putu od Novog Sada prema Zrenjaninu. Godine 1991, kompleks je proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja. Na ovom mestu su mađarski fašisti 1942. godine izvršili streljanje rodoljuba iz opštine Žabalj. Ovo je bio samo deo većeg pogroma, poznatog kao Novosadska racija, koji su fašistički okupatori preduzeli protiv Srba i Jevreja u južnoj Bačkoj.

U znak sećanja na žrtve fašizma iz ovog kraja i Narodnooslobodilačku borbu naroda Šajkaške, godine 1962, unutar kompleksa je podignut monumentalni spomenik žrtvama racije, poznat i pod imenom spomenik spomenik borbi naroda Šajkaške. Autor spomenika visokog devet metara je vajar Jovan Soldatović.

 

 

U blizini Soldatovićevog spomenika nalazi se i spomenik u vidu cveta lokvanja, rad likovnog umetnika Vladislava Rajčetića. Oko stilizovanog cveta lokvanja nalazi se pet mermernih ploča sa spiskom žrtava fašizma iz Žablja. Ploče i cvet bili su bronzani, ali su 2009. godine ukradeni, a ploče posle toga nadomešteni mermernim.

Spomenik Sonji Marinković u centru Žablja – priča se da je to zapravo spomenik žrtvama stradalim u ratu, odnosno pojedini živi svedoci postavljanja spomenika tvrde da je to spomenik koji simboliše stradale u ratu.

Spomenik palim borcima iz opštine za vreme Prvog svetskog rata nalazi se ispred Hrama Svetog Nikolaja u Žablju.

Spomenik palim borcima iz opštine devedesetih nalazi se u parku preko puta OŠ „Miloš Crnjanski“.