KulturaNaslovna

U Pančevu otvoren 9. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI pod nazivom „Male ludosti – velike mudrosti” otvoren je večeras nastupom hora Vokal kids i izložbom nagrađenih radova u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

U isto vreme u Foajeu Kulturnog centra Pančeva otvorena je i izložba „Oko mene” Andree Krnetić Grbić.

BUDI se održava deveti put od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, i inspirisano je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu, Pinokijem.

Dragana Kuprešanin, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva, obratila se prisutnima na otvaranju.

Grad Pančevo podržava ovu tradicionalnu manifestaciju, koja se izdvojila kao jedna od značajnih manifestacija kako u našem gradu, tako i u Srbiji i regionu. Mi smo kao grad ponosni što imamo jedan ovakav festival, koji je posvećen dečijem stvaralaštvu, rekla je Kuprešanin.

Jelena Radovanović, iz Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, takođe se obratila publici na otvaranju.

Želela bih da zahvalim organizatorima festivala što su odabrali baš Italiju da bude gost domaćin ovog Bijenala. Osećam se trenutno kao da sam u Italiji, i za to treba da zahvalim ovoj divnoj dečici, koja su se zaista potrudila u program, rekla je Jelena Radovanović.

Branislav Radovanović, osnivač i umetnički direktor BUDI-ja, istakao je brojne izazove, ali i uspehe u organizaciji ovogodišnjeg Bijenala.

Najveći izazov ove godine je bio da se BUDI uopšte desi. Ponosni smo na sve delove programa i mnogo smo se potrudili da animiramo ljude u ovoj situaciji, pa smo dobili zaista veliki broj prijavljenih radova, kazao je Radovanović.

Govoreći o naročito značajnim segmentima programa, Radovanović je dodao da su najvažniji oni programi koji ostanu i nakon Bijenala.

Možda jedna od najznačajnijih stvari ove godine je premijera naše nove predstave „Ja sam Akiko”, koja se uveliko radi i za desetak dana će imati premijeru. Mi smo već sad pozvani na nekoliko festival, rekao je Radovanović.

U fokusu ovogodišnjeg BUDI programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje.

U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

BUDI – Bijenale umetničkog dečjeg izraza, je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Više o program BUDI-ja:  http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf