DruštvoNaslovna

Uskoro počinju radovi na obnovi hotela u Bačkoj Topoli

U Bačkoj Topoli se ne staje sa realizacijom započetih investicija. Uskoro bi trebalo da počnu i radovi na obnovi hotela u centru Bačke Topole.

Naš portal je nekoliko puta do sada pisao o investicijama u ovoj opštini na severu Srbije. Opština Bačka Topola je raspisala konkurs za renoviranje hotela, koji je godinama prazan i ruiniran, a nalazi se u centru grada. Vrednost investicije je oko 423 miliona dinara, deo novca obezbeđuje Opština Bačka Topola, a deo Mađarska vlada.

Kao i što je prošle godine najavljeno, hotel će se pretvoriti u kulturni, administrativni i društveni centar. Prema projektu u njemu će biti i smešten učenički dom sa kapacitetom od 59 mesta.

Predsednik Opštine Bačka Topola Adrijan Satmari podsetio je da je lokalna samouprava još 2021. godine kupila zgradu nekadašnjeg hotela.

Radovi su se odvijali u nekoliko faza. Skinute su dve gornje etaže i sada sledi uređenje fasade i samog objekta.

U toku su i pripreme za početak restauracije kompleksa skulptura koje se nalaze u centru Bačke Topole. Postavljaju se skele i priprema čišćenje skulptura. Ova investicija se realizuje uz podršku lokalne samouprave Bačka Topola, a realizuje se uz stručni nadzor Karoline Biači, dipl. vajar-restaurator umetnika i dipl. inženjera za zaštitu spomenika kulture. Rok za izvršenje kompletnih radova je 30 kalendarskih dana, uključujući i stepenaste temelje oko Svetog krsta i Svetog Trojstva.

L.V.