DruštvoNaslovna

Put meda i sira: posetioci oduševljeni turističkom ponudom opštine Žabalj

Opština Žabalj puno ulaže u razvoj turizma na svojoj teritoriji. Ono po čemu se opština Žabalj poslednjih godina izdvaja i ono o čemu se sve glasnije priča jeste turistička ponuda pod nazivom „Put meda i sira“.

Ovo putovanje se odvija u samom Žablju i okolnim selima Čurugu, Đurđevu i Gospođincima. U Čurugu je zanimljivo posetiti gazdinstvo Radišić koje ima zaokružen proces proizvodnje – od njive do trpeze. Gazdinstvo proizvodi sitni, mladi, rolovani sir, kačkavalj, a od skoro i gaudu, dobitnika zlatne medalje na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

U Čurugu se nalazi i Global seed – najveća organska farma mlečnih krava u Srbiji.

Na putu meda i sira ne treba zaobići pčelarstvo Ivkov koje se, osim proizvodnjom meda, bavi i proizvodnjom voćnih likera sa medom. Pored bagremovog, lipovog i klasičnog livadskog meda, mogao bi se kao brend izdvojiti čuruški ritski med.

Među velikim proizvođačima meda u opštini Žabalj nalaze se i porodice Stojadinović, Damjanović i Gvozdenac, a obavezno je posetiti i probati proizvode mladog pčelarstva Pinjić.

Svi oni koji tragaju za novim i starim ukusima, dobro su došli na ovu tematsku rutu. Kroz ovu rutu svi posetioci mogu da upoznaju kulturu, običaje i tradiciju jednog naroda koji je iz centra same Vojvodine kao i prirodne retkosti i uživaju u atrakcijama, kaže Mirjana Janković iz Turističke organizacije opštine Žabalj.

Kada je reč o turi „Put sira i meda“ tu nisu samo predstavljeni proizvodi od sira i meda, tu su i drugi tipični proizvodi vezani za samu opštinu Žabalj.

Imamo razne vrste đakonija, od slatkih, preko destilatera, prvog srpskog domaćeg viskija koji se proizvodi u Đurđevu, tu su i kolači po starim, tradicionalnim recepturama kao i dve vinarije, kaže Janković.

Opština Žabalj posebno je interesantna turistima u letnjoj sezoni zbog uređenih plaža i kupališta u parku prirode Jegriča i Stara Tisa.

Može se iznajmiti sup-daska, kanu, kajak, a sve u okviru veslačkog udruženja Čurug. Zanimljivo je i to da je Čurug, od momenta kada je obnovljen kej, kada je postavljena rasveta i dva vidikovca, počeo da predstavlja pravo jedno turističko mesto, kaže Mirjana Janković.

Iz Turističke organizacije objašnjavaju da što se tiče Čuruga i Žablja, turiste ova dva mesta mogu da upoznaju i sa vode, obično leti i to u sezoni kupanja, i tada svoj pravi sjaj dobijaju vikend naselja i kuće za odmor.

 

 

Kada je reč o smeštajnim kapacitetima, Mirjana Janković iz Turističke organizacije kaže da je došlo do sve veće ponude smeštaja, ali i potražnje, pogotovu leti kada su smeštajni kapaciteti popunjeni i do 90 odsto.

Područje opštine Žabalj naseljeno je u kontinuitetu od mlađeg kamenog doba do danas. O tome svedoče brojni kompleksi locirani uglavnom na visokim terasama stare obale Tise, Jegričke i Male bare.

Jedni kraj drugih nalaze se ostaci naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba, nekropole Kelta, poluzemunice Sarmata i silosi Slovena.

Vredne pomena su kolekcija srebrnog novca iz Gospođinaca, kolekcija srebrnog nakita iz Čuruga (6.vek p.n.e), oružje Skordiska, keramika i oruđa od kamena, kosti i metala. Od kraja 9-og veka područje opštine je u sklopu Ugarske i naseljeno je Srbima. Prostor opštine je u vlasti Turaka od 1541. godine i pripada nahiji Titel, a žitelji su isključivo Srbi, naseljeni u desetak sela od kojih tri postoje i danas: Čurug, Žabalj i Gospođinci.

Burna istorija ovog malog mesta i vreme koje je radilo za ovu ušuškanu opštinu u srcu Vojvodine samo je učinilo da se turistički razvija i obogati sadržajem kakvih nema kako u Srbiji, tako i u svetu.