DruštvoNaslovna

Novi požar na deponiji u Kovinu, podneta krivična prijava protiv nepoznatog počinioca

Tokom noći, oko tri sata, na deponiji u Kovinu ponovo je izbio požar. Snimci požara koji su se delili po društvenim mrežama uznemirili su građane. JP „Kovinski komunalac“ podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnovane sumnje da je požar izazvan namerno. Uveden je i 24-časovni nadzor nad gradskom deponijom.

Povodom izbijanja novog požara u delu deponije u Kovinu, predsednica opštine Sanja Petrović saopštila je da se osnovano sumnja da je ovaj požar izazvan namerno.

U saopštenju se dodaje da je JP „Kovinski komunalac“ podnelo dve krivične prijave protiv NN lica Osnovnom javnom tužilaštvu Smederevo i MUP-u, PS u Kovinu, jer je time „izvršeno krivično delo izazivanja opšte opasnosti iz čl. 278 KZ.

Predsednica opštine Kovin navodi da su, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a nakon požara koji su se dogodili tokom marta, izvršena opsežna merenja tela deponije eletromagnetnom metodom „praćenja i snimanja abnormalnih varijacija u otporu geoloških tela u zavisnosti od frekvencija“, a u cilju utvrđivanja pozicija podzemnih voda i potencijalnih depoa gasa.

Rezultati tih merenja su pokazali da ne postoje zapaljivi depoi gasova koji bi mogli da dovedu do požara. Nakon dobijanja izveštaja o merenjima, pristupilo se tretiranju proizvodom Ferway S, na bazi mikrogelova organskog porekla, kojim se onemogućava samozapaljivanje i ubrzava razgradnja organskih materija, ističe se u saopštenju.

Predsednica opštine podseća da je marta ove godine deponija privremeno zatvorena, a otpad iz Kovina privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu.

Nakon što je utvrđeno da na deponiji u Kovinu gasovi nisu uzrok požara, a s obzirom na visoku cenu transporta otpada u Pančevo, odlučili smo da je ponovo otvorimo za odlaganje smeća, uz pojačano obezbeđenje i praćenje tokom dnevnih smena. Imajući u vidu da je navedenih datuma došlo do požara za koje se osnovano sumnja da su namerno delo NN lica, JP ‘Kovinski komunalac’ od danas uvodi 24-časovni nadzor nad gradskom deponijom, koji će biti potpomognut pripadnicima profesionalnog obezbeđenja, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine po hitnom postupku biće obezbeđen video nadzor za praćenje stanja na deponiji u Kovinu, navela je u saopštenju za javnost Sanja Petrović.

 

Ljudski faktor izazvao požar na deponiji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas, povodom požara koji je izbio na deponiji u Kovinu, da je na zahtev ministarstva nedavno urađen kompletan i detaljan snimak deponije, na osnovu kojeg je utvrđeno da nema zapaljivih gasova koji bi mogli da dovedu do požara. Ovde se radi o ljudskom faktoru, zbog čega je opština Kovin podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.

Vujović je dodala da je ministarstvo obezbedilo video nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za zatvaranje i rekultivaciju deponije, koja će moći da budu povučena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.

Na naše insistiranje, u martu ove godine, deponija je zatvorena, a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara na deponiji u Kovinu, lokalna samouprava je odlučila da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice, koja je rešenje za otpad iz opštine Kovin, ali i preduslov za sanaciju ove nesanitarne deponije, rekla je Vujović.

Ministarka je naložila lokalnoj samoupravi da pojača inspekcijski nadzor na deponiji, dok se ne steknu uslovi da se ona trajno zatvori i sanira, na čemu se intenzivno radi.

Podsetimo, početkom marta, kada je izbio požar, nadležne komunalne službe počele su smeće da odvoze na regionalnu deponiju u Pančevu, kako je i predviđeno planom o upravljanju otpadom iz 2018. godine, objavljenom u Službenom glasniku.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović tada je naložila da se deponija zatvori i za ovaj problem nađe dugoročno rešenje.