DruštvoNaslovna

Ministarka Irena Vujović posetila Plandište

U okviru kampanje “Za čistuju budućnost” koju sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, Opštinu Plandište danas je posetila ministarka Irena Vujović i tom prilikom obišla je radove na uklanjanju divljih deponija u pratnji predsednika opštine Plandište Jovana Repca, zamenika predsednika Dušana Ćurčića i direktora JP Polet Plandište Miroslava Petrovića.

Danas imamo priliku da obiđemo nekoliko lokacija na kojima se izvode radovi na uklanjanju divljih deponija, jedna od njih je i ovde u Plandištu. Drago mi je što je lokalna samouprava izuzetno ozbiljno shvatila realizaciju ovog projekta, pa tako trenutno radimo na uklanjanju 500 divljih deponija širom Srbije. Ovakvu sliku Srbije moramo da promenimo i nadam se da ćemo uklanjanjem ovih deponija stvoriti prostor za ozelenjavanje i stvoriti jednu lepšu i uređeniju sliku za naše građane. Za ovaj konkurs izdvojili smo 75 miliona dinara od kojih lokalne samouprave treba da izdvoje 20 procenata i trudićemo se da i u narednom periodu pokrećemo ovakve projekte kako bi očistili i uklonili ovakva smetlišta, izjavila je Irena Vujović, ministarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako je ministarka Vujović rekla u Plandištu je predviđeno uklanjanje pet divljih deponija.

Ova na kojoj smo danas, bila je predviđena za građevinski otpad, koji bi se uklanjao određenom dinamikom. Međutim, videli smo da tu ima i komunalnog i životinjskog otpada, pa sa jedne strane imamo prelepu prirodu, a sa druge zagađenje zemlje, vode. Zato je neophodno da je očistimo i saniramo, ali i da svi zajedno radimo na tome da sačuvamo očišćene lokacije, rekla je Vujović.

 

 

Predsednik Opštine Plandište Jovan Repac izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministarka Vujović u poseti Plandištu.

Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da ugostimo ministarku Irenu Vujović i što zajedničkim snagama radimo na realizaciji ovako velikih projekata. Trenutno radove na uklanjanu divlje deponije izvodimo između naselja Hajdučica i Stari Lec. Ovo je samo jedna od pet lokacija koje ćemo očistiti na teritoriji Opštine Pladnište, a sve zahvaljujući odličnoj saradnji koju imamo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje realizujemo sa resornim ministarstvom i time pokazujemo da je zaštita životne sredine važan element u svakodnevnom životu naših sugrađana. Još jednom bih se zahvalio ministarki na poseti i nadam se da će nas opet posetiti kada budemo realizovali i druge projekte u Opštini Plandište, izjavio je Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.

Ministarka Irena Vujović je istakla da, pored sufinansiranja akcije čišćenja divljih deponija, lokalna samouprava može da konkuriše i za video nadzor za očišćene lokacije.

Tražila sam od lokalnog rukovodstva pojačaju kontrolu, da komunalna inspekcija više bude na terenu, kako bi očišćene lokacije sačuvali. Moramo i da kontrolišemo jedni druge i da zajedno vodimo ovu borbu. Građani su nam saveznici, a mi ćemo svakako nastaviti sa akcijama čišćenja iz meseca u mesec, sve dok ne očistimo i poslednju divlju deponiju, kako bismo menjali ekološku sliku Srbije na bolje, rekla je Irena Vujović.

Procene su da u Srbiji ima oko 3.500 deponija i smetlišta. Tokom septembra, biće očišćeno 500, u 43 lokalne samouprave.