DruštvoNaslovna

Bjelić: U izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka „Pupin“, u okviru postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Sekretar Bjelić je ovom prilikom istakao da je u prethodnih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da ulažu u vetroelektrane, kao na partnere, rekao je Bjelić.

 

 

On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici, kazao je Bjelić istakavši da na Svetski dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Miloš Colić, direktor kompanije „New Energy Solutions“ koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i mi tu vidimo svoje mesto, kazao je Colić.

 

 

Inače, Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju CO2 za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.