KulturaNaslovna

Uručene nagrade najboljim harmonikašima na takmičenju „Zlatna dirka“ u Ivanovu

Takmičenje harmonikaša “Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine” održano je po četvrti u Ivanovu. Ova manifestacija okupila je do sada najveći broj takmičara iz zemlje i regiona. Pobednik Festivala bio je Vedad Husomanović iz Sarajeva.

Osim u izvedbi prvoplasiranog publika je bila u prilici da uživa u glasu Nikole Rokvića, praćenog virtuozima Narodnog orkestra RTS-a.

Ivanovo je četvrti put bilo domaćin najboljim harmonikašima iz zemlje i regiona, koji su se takmičili u 8 kategorija. Na ovogodišnjoj manifestaciji “Zlatna dirka – prva haronika Vojvodine” nagrađeno je više od 30 takmičara, a titulu najboljeg poneo je Vedad Husomanović iz Sarajeva, koji ovaj instrument svira od svoje 7. godine.

Najmlađi među nagrađenima bio je osmogodišnji Kosta Srdanov iz Pančeva.

Žiriju se predstavilo 75 harmonikaša. Prema rečima čuvenog virtuoza na harmonici i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra RTS-a, Ljubiše Pavkovića, koji je predvodio žiri, ovo je bio težak zadatak, ali i veliko zadovoljstvo slušati mlade izvođače.

Ovo je najbolje oružje protiv neprijatelja – harmonika. Harmonikom se branimo. Branimo nacionalni identitet, branimo tradiciju i ja sam iz tog ugla veoma zadovoljan, kaže Ljubiša Pavković, predsednik žirija.

Pokrovitelj „Zlatne dirke“ bio je grad Pančevo. Gradska većnica za kulturu i omladinu, istakla je da je ova manifestacija od velikog značaja ne samo za Ivanovo i Pančevo, već i za celu pokrajinu.

Vojvodina može da se pohvali ovako lepom manifestacijom koja na dobar i kvalitetan način uz edukaciju prikazuje instrument harmoniku koji je zastupljen na našim prostorima, kaže Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu.

Manifestacija, u organizaciji Doma kulture „Žarko Zrenjanin“ iz Ivanova, okupila je takmičare iz Hrvatske, BiH, Austrije i Srbije, kaže Marko Guran, direktor ove ustanove.

Ovaj festival iz godine u godinu naglo raste. Ima sve više takmičara, iz sve većeg broja zemalja. Tako da mislim da je ovo, s obzirom da četvrti put organizujemo već veliki uspeh za nas, Marko Guran, direktor Doma kulture „Žarko Zrenjanin“.

Gosti su bili u prilici da uživaju u glasu Nikole Rokvića koji je, kako je rekao, bio oduševljen gostoprimstvom i organizacijom festivala.

Manifestacija „Zlatna dirka“ je od velikog značaja za razvoj sela, ocenio je Joška Duduj, predsednik Skupštine MZ Ivanovo.

Pre desetak godina ovo selo je skoro bilo zaboravljeno. Sad smo oživeli kako infrastrukturno tako i sa ovakvim manifestacijama. Ljudi se vraćaju, mladi se vraćaju ovde, kaže Joška Duduj, predsednik Saveta MZ Ivanovo.

Ivanovo će ugostiti mnogo posetilaca i sredinom avgusta, tokom dvodnevne manifestacije „Ribarski dani i noći“ i za vreme seoske slave.