KulturaNaslovna

Ivanovo: otvoren 12. Salon umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“

Salon umetničke fotografije „Ivanovo u fokusu“ održan je po dvanaesti put u Ivanovu kod Pančeva. Izloženo je više od 200 radova najboljih fotografa iz Srbije nastalih na Foto safariju koji se svakog proleća organizuje u ovom malom, ali živopisnom južnobanatskom selu.

Ivana Todorović (foto: privatna arhiva)

Salon umetničke fotografije u Ivanovu prikazuje radove sa slobodnom temom i one koje su nastali tokom Foto safarija u selu, na kojima se vide stare kuće, crkve, meštani, deca u narodnoj nošnji. Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje.

Ivana Todorović iz Beograda osvojila je prvu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji s fotografijom na kojoj je prikazala jednu devojčicu u specifičnom etno ambijentu.

– Nama fotografima je Ivanovo destinacija broj jedan gde se družimo i trudimo da napravimo zanimljive fotografije. Ova devojčica je bila baš u ovom prostoru i meni je bilo zanimljivo da napravim nešto drugačije i nadam se da sam u tome uspela, rekla je Ivana Todorović iz Beograda.

Na izložbi se mogu videti neke od kolekcija sa slobodnom temom nastale u inostranstvu, kao što su fotografije ljudi u podzemnoj železnici u Njujorku. Tu su i pejzaži, portreti, ali i aktovi.

Milena Milenković iz Paraćina izložila je kolekciju od tri akt fotografije.

Akt fotografija nije toliko zastupljena na ovim izložbama, tako da je za mene poseban uspeh što je baš akt osvojio prvo mesto ovog puta, rekla je Milena Milenković.

Zoltan Bisak, organizator Foto safarija i izložbe fotografija u Ivanovu kaže da žiriju nije bilo lako da napravi selekciju.

Bilo je dosta radova, oko hiljadu fotografija je stiglo. Mnoge dobre fotografije nisu uspele da prođu, zato je izložba veoma kvalitetna i prvog ranga, rekao je Bisak.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, ovakve manifestacije kao što je Salon fotografije pospešuju turizam i jačaju međunarodne odnose.

Upravo ovaj foto safari prikazuje raznolikost Ivanova čime se ponosimo i negujemo na celoj teritoriji grada Pančeva. Grad će i ubuduće uvek pomoći Domu kulture u Ivanovu a veliku zahvalnost dugujemo i Ambasadi Bugarske i bugarskom ministarstvu inostranih poslova koji su baš prošle godine u ovo vreme kad smo obišli Dom kulture obećali a zatim i realizovali finansijsku pomoć za obnovu ovog objekta u Ivanovu, rekao je na otvaranju gradonačelnik Pavlov.

Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije kaže da Fotografski savez Srbije ceni Ivanovo zbog tri značajne manifestacije-ovog umetničkog salona, republičke izložbe omladinske fotografije i naravno, foto safarija.

Prolećni izlet u Ivanovu je najveći skup u okviru Foto saveza Srbije, gde se jednog dana na jednom mestu skupi najviše ljudi. Bilo ih je 150. To je daleko iznad broja koji se obično okuplja na našim manifestacijama, kaže Branislav Brkić.

Pored fotografa iz Srbije na ovom Salonu bilo je i učesnika iz inostranstva. Svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov koji je izrazio veliko zadovoljstvo što sa gradonačelnikom Pančeva prisustvuje otvaranju izložbe u Ivanovu.

Ne postoje mala ili velika mesta za fotografiju. Moraš da uhvatiš trenutak i preneseš taj jedan trenutak sledećim generacijama. Veoma sam zadovoljan što u Ivanovu u slozi žive Srbi, Bugari i Mađari, rekao je Vlajkov.

Organizator ove manifestacije je Dom kulture “ Žarko Zrenjanin“ u saradnji sa foto grupom „Dunavac“ iz Ivanova. U realizaciji izložbe pomogli su i Grad Pančevo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.