DruštvoNaslovna

Nova ulaganja u uređenje i održavanje kanalske mreže

Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini, ove godine, predviđeno je ulaganje dodatnih 600 miliona dinara. Kako saopštavaju iz JPV „Vode Vojvodine“, ova sredstva obezbeđena su kroz Program sufinansiranja radova u kom učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP „Vode Vojvodine“ i lokalne samouprave.

Predviđeno je ulaganje u 31 lokalnu samoupravu, potpisani su ugovori sa 26 opština, a u narednom periodu, kada se završi postupak javne nabavke, biće potpisani ugovori za još pet opština.

U Banatu, uslediće radovi u Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Novom Bečeju, Plandištu, Alibunaru, Vršcu, Kovačici, Pančevu, Kovinu, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji.

Radovi bi trebalo da počnu tokom septembra, prema prioritetima koje su definisale opštine.

Ovo su dodatna sredstva za radove kojima se poboljšava funkcionalnost sistema za odvodnjavanje i sprečava zadržavanje vode na poljoprivrednom zemljištu, što je od izuzetne važnosti za uspešne prinose, navodi se u saopštenju „Vode Vojvodine“.

JVP „Vode Vojvodine“ stara se o gotovo 22.000 kilometara meliorativnih kanala, koji sa crpnim stanicama, ustavama i drugim hidrotehničkim objektima čine sisteme za odvodnjavanje u pokrajini.

U zavisnosti od količine padavina, gustine kanalske mreže, te sastava i načina obrade zemljišta, suvišna voda sa njiva najpre stiže do manjih kanala, zatim i do većih, pa do crpnih stanica, hidrosistema DTD i velikih vodotoka koji su glavni odvodnici.

Upravo zbog toga, za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže, koja utiče ne samo na privredu, već i na svakodnevni život građana.