DruštvoNaslovna

Ministar Nedimović obišao poljoprivrednike u Uljmi i Alibunaru

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas gazdinstva u Uljmi i Alibunaru, gde je razgovarao sa poljoprivrednicima iz Južnog Banata o tome koje su njihove potrebe i na koji način država može da im pomogne.

Nedimović je rekao da će prinos kukuruza ove godine biti na nivou proseka, a da će država raditi još više kako bi poboljšalja poljoprivrednu infrastrukturu.

Prilikom posete Uljmi, ministra poljoprivrede dočekali su gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, porodica Đorđev čije je gazdinstvo je ministar obišao i mnogobrojni poljoprivrednici iz ovog dela Banata.

Govoreći o prinosima ove godine, Nedimović je rekao da treba sačekati da se završi žetva pa videti realno stanje.

Treba biti objektivan i posmatrati rezultate koji će biti nakon kraja žetve. Činjenica je da smo očekivali veće prinose kada je kukuruz u pitanju, ali mislim da će kada sve sve sagleda ovo ipak biti jedna prosečna godina, iako smo u maju i junu imali veća očekivanja. Suncokret je negde na prošlogodišnjem nivou, a soja je realno podbacila. Ipak, treba napomenuti da je cena proizvoda veća za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljudi će reći da su skočili i inputi, ali oni su porasli za tek 27 posto. Zato mislim da ova godina u pogledu finansija neće proizvesti štetu kod poljoprivrednika, ali ostaje taj žal zbog loših vremenskih prilika za poljoprivredu u poslednjoj nedelji jula meseca“ naglasio je ministar Nedimović.

 

 

Baš zbog suša ovog leta, ministar se osvrnuo i na ulaganja države u sisteme navodnjavanja.

U ovom trenutku je u toku dodatnih 24 projekta za sisteme za navodnjavanje čime bi u sistem stavili 150 hiljda hektara. Na državi je da obezbedi infrastrukturu, a na poljoprivrednicima je da li će to da koriste. Mi i nakon obezbeđivanja uslova dajemo poljoprivrednicima 50 posto subvencija za nabavku opreme. Moramo mnogo da ulažemo u takvu infrastrukturu, ali i u komasaciju i elektrifikaciju. To je glavni posao države, a to je, uostalom, sadržano u „Srbiji 2025“ kao najveći prioriteti u pogledu finansiranja, rekao je ministar Nedimović.

U Alibunaru ministar Nedimović posetio je gazdinstvo Šorđan koje se bavi ratarskom proizvodnjom.

Gabriel Šorđan kaže da je poseta minista značajna jer poljoprivrednici mogu da razgovaraju sa njim i kažu koje su im potrebe. On napominje da je zadovoljan saradnjom sa državom i lokalnom samoupravom.

Predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić istakla je da je gazdinsto Šorđan pravi primer dobre prakse kako se uz pomoć države i lokalne smouprave pomaže poljoprivrednicima, zahvaljujući čemu oni bolje i posluju.

Ministar Nedimović govorio je i o IPARD fondovima i ponovo istakao da je važno da se afirmiše i prerada u poljoprivredi, bez obzira da li se radi o poluproizvodu ili finalnom proizvodu.

Naglasio je i da će država u budućnosti raditi više na tome.

Foto: Tanjug, Grad Vršac

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts