DruštvoNaslovna

Danas se prvi put slavi državni praznik Dan srpskog jedinstva

Srbija i Republika Srpska obeležavaju 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U pitanju je novoustanovljeni državni praznik koji se obeležava radno.

Tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Prema informacijama Tanjuga, oko 17 sati sa Kalemegdana će se začuti počasna artiljerijska paljba, povodom praznika.

Zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Zatim će svi učesnici krenuti ka Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu.
Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata „vojvodi Živojinu Mišiću“.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera, usledi himna Srbije „Bože pravde“, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera „Pukni zoro“ u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

Na ceremoniji će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Program će biti okončan izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da danas, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.