DruštvoNaslovna

„Eko banat“ organizovao manifestaciju „Povratak prirodi“

Udruženje građana „Eko banat“ iz Banatskog Brestovca organizovalo je manifestaciju „Povratak prirodi“. Manifestacija se sastojala od organizovanja turističke i edukativne manifestacije u Banatskom Brestovcu, na Dunavu kod Brestovačke ade u okviru koje su meštani i turisti imali priliku da se voze katamaranom i upoznaju Banatski Brestovac s reke.

Manifestacija je organizovana 19. septembra 2021. godine kada je katamaran Panuka doplovio iz Pančeva i organizovali smo dve plovidbe oko Brestovačke ade. Među onima koji su plovili katamaranom bilo je dosta dece od kojih su mnoga po prvi put videla svoje selo sa reke, ali je bilo i dosta odraslih, učiteljica iz škole, meštanki, članica udruženja žena, ali i turista koji su se tog dana zatekli na obali Dunava i oduševili se prilikom da mogu da obiđu oko Brestovačke ade katamaranom i da vide razne ptice i da uživaju u pejzažu.

 

 

Osnovni cilj projekta je bio da upoznamo stanovnike Banatskog Brestovca sa Brestovačkom adom i Dunavom, jer mnogi, iako žive u njihovoj neposrednoj blizini, ipak nemaju dovoljno informacija i znanja o značaju ovim mesta i podignemo opštu svest o značaju očuvanja rečnih tokova i životne sredine uopšte, uz važnost povratka prirodi i boravka u njoj. S obzirom da je bilo dosta meštana u vožnji ocenjujemo da je osnovni cilj ispunjen, kaže Vladimir Nakić, predsednik Udruženja Eko banat.

Kako kaže, ovom udruženju je jedna od važnijih aktivnosti promocija Brestovačke ade kao lokaliteta za razvoj ribolova, ekološkog i nautičkog turizma i upoznavanje šire javnosti sa Brestovačkom adom i prirodnim lepotama Banatskog Brestovca i okoline.

 

 

„Brestovačka ada“ je jedna od ada na Dunavu, nalazi se šest kilometara od sela Banatski Brestovac. Brestovačka ada je nenaseljena, pod gustom šumom i šibljem, a na špicevima ima peščane plaže. Između obale Dunava i Brestovačke ade ima oko 100 metara. Ada je omiljeno mesto pecaroša i ljubitelja prirode. Uz obalu privezani su čamci, a ima i splavova. Povećava se broj ljudi koji odmor traže uz Dunav, nedaleko od Banatskog Brestovca.

Od „Brestovačke ade“ do auto kampa „Jabukov cvet“ ima 800 metara, a putem od Jabukovog cveta do Beograda oko 40 kilometara.

Zaljubljenici u reku i prirodu, mir i odmor, makar samo za jedan dan ili vikend, mogu pronaći na ovom mestu, uz roštilj, plivanje ili pecanje.