KulturaNajaveNaslovna

Strip selekcija “Comix Together” posvećena Jozefu Bojsu na Nova Festivalu u Pančevu

Sedmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, biće održano od 5. do 15. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu.

Nova Festival ove godine prvi put uvodi rad strip autora i autorki sa mentorom na zadatu temu, čiji će rezultat biti predstavljen u programskog celini Comix Together, posvećenoj stvaralaštvu Josefa Bojsa. Ovaj program realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Mentor programa Comix Together je istoričar umetnosti Stevan Vuković, koji je o Bojsovim stvaralaštvu u kontekstu ove izložbe istakao:

„Mnoge autorke i autori veoma citiranih tekstova o umetnosti doba avangarde i neoavangarde bili su neodlučni u vezi sa tim kako kategorizovati Bojsov rad koji je u potpunosti upleten u kontradikcije i antinomije, ali se svakako nameće silinom umetnikove egzistencijalne investiranosti u svaki vid javnog delovanja kom se bio posvećivao. I kroz ovu radionicu su antinomije u vezi sa Bojsovim likom i delom odmah iskočile u prvi plan i o njima se dosta diskutovalo, te se i radovi učesnika mogu čitati baš iz te perspektive. Parovi antinomija, isčitanih iz Bojsovih radova i teorijskih postavki o umetnosti kojima se radovi učesnika mogu tumačiti, su: mitsko i intelektualizirano, predmet i proces, haos i forma, priroda i ljudski svet, žrtva i pobednik, pripadanje i emancipacija”.

Na radionici su učestvovali strip autori z Srbije Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk, odabranih po pozivu Saše Rakezića strip autora, Jane Adamović, strip autorke, i Monike Husar, direktorke Nova Festivala.

 

 

Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš predstaviće rad “Umetnost i magija” u kome umesto klasičnog strip izraza koriste simbole. U ovom stripu autori su nastojali da fokus sa Jozefa Bojsa u prostoru prebace na prostor u njemu, na magijske potencijale njegovog unutrašnjeg sveta.

Eksperimentalni stripski rad “74” Dragane Kuprešanin, realizaciju klasične štampane stripovske forme prevodi u performativno iskustvo koje se odvija pred (ne)prisutnom publikom, kroz akciju aktiviranja materijalnih elemenata i njihovo narativno oblikovanje u prostoru.

 

 

Iva Atoski će se predstaviti radom “Processing Beuys”, nadrealnom biografijom koja pretpostavlja da je „čitalac” donekle upoznat sa Bojsom, a namera je da ilustruje moć intuicije i vizije umetnika čije kretanje nije bilo nasumično, već hrabro vođeno osećajem, lik i delo čoveka koji ostaje jedan od najuticajnijih umetnika XX veka.

Rad Marije Đeranović “Kako objasniti sliku mrtvom zecu” zasnovan je na istoimenom poznatom performansu Jozefa Bojsa, i predstavlja kratak strip od pet tabli. Godine 1965. Bojs je šetao kroz praznu galeriju, nežno noseći mrtvog zeca kome je mrmljao nešto što publika nije mogla da čuje. sa glavom oblepljenom zlatom i medom. Skoro dvadeset godina kasnije, Jozef Bojs je dao iscrpan intervju objašnjavajući neobjašnjivo, a autorka je u ovom radu pokušala da vizuelno prikaže bujicu Bojsovih misli.

 

Milan Simić će predstaviti rad “Jozef Bojs”, koji tematizuje Bojsovo učešće u propagandnim projektima Nemačke tokom vladavine nacista. U vreme Trećeg rajha od njega su neki drugi ljudi – propagandni stručnjaci – pravili laž, a posle on sam od sebe to čini, uskače na upražnjeno mesto propagandnog stručnjaka.

Rad “Kako je došlo do svega ovoga?” Vladimira Palibrka u velikoj meri se oslanja na poznate Bojsove postulate o radikalnoj hrabrosti, apsolutnom autoritetu pojedinca nad spoljnim normama, holističkim praksama (kojima se ovaj put pristupa iz queer perspektive, komparativnom metodom), i o značaju porodične i transgeneracijske energetske solidarnosti.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.