DruštvoNaslovna

Za pošumljavanje Plandišta, područja sa najmanjim procentom šumovitosti, izdvojeno 2,5 miliona dinara

Opština Plandište učestvovala je na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje realizacije projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini i u cilju povećanja pošumljenosti na teritoriji Srbije.

Ukupna vrednost projekta iznosi 2.498.685,00 dinara, a visina sredstava koja su dobijena iz Zelenog fonda Republike Srbije je oko 2 miliona dinara (1.998.685,00 dinara), navedeno je na sajtu Opštine Plandište. Sufinansiranje će se izvršiti novcem obezbeđenim u budžetu opštine Plandište u iznosu od 500.000 dinara.

Projektom će se pošumiti katastarska parcela u Plandištu kod prečistača, površine 2,77 hektara na kojoj će se posaditi sadnice različitih autohtonih lišćarskih vrsta drveća.

Osnovni ciljevi ovog projekta su: pošumljavanje degradiranih i erodiranih zemljišta, zaustavljanje/usporavanje erozivnih procesa plodnih zemljišta formiranjem šumskih vetrozaštitnih barijera i sprečavanje formiranja divljih deponija.

Projektom se otvara mogućnost stvaranja zelenih oaza sa objektima za odmor u prirodi u kojima će se građani duže i češće zadržavati, poboljšava se biodiverzitet područja, deponuje se ugljenik i vezuju gasovi koji proizvode efekat staklene bašte, dodaje se.

Partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija Južni Banat, Pančevo, Udruženje šumarskih i lovnih radnika Srbije Šuma i lov i JP Polet Plandište.

Opština Plandište spada u područja sa najmanjim procentom šumovitosti u Srbiji sa svega 0,5% pod šumom.